Educa har öppnats –mässan är ett viktigt fortbildningsevenemang för lärarna

25.01.2019 - 11:53 Nyheter
Illustration

Educa har inletts. Årets tema är kommunikation och växelverkan som är A och O i lärarnas och chefernas arbete. Finlands ledande utbildningsevenemang ordnas i Helsingfors Mässcentrum fredag och lördag den 25–26 januari.

Educa som är det största evenemanget inom utbildningssektorn öppnades officiellt av OAJ:s ordförade Olli Luukkainen inför en publik på flera hundra mässbesökare.

I sitt öppningsanförande berömde Luukkainen det högklassiga programmet som mässan bjuder på. Finlands största utbildningsevenemang betonar i år kommunikation och växelverkan men också välmående lyft fram.

– Educa är ett ypperligt tillfälle för fortbildning, möten och nätverkande, sammanfattade Luukkainen.

Kommunicera föredömligt

I sitt tal lyfte Luukkainen fram att lärare, skolledare och föreståndare har en viktig roll som kommunikatörer.

– Man påverkar stort genom att själv ge gott exempel på fungerande kommunikation, påpekade han.

Under årets Educa uppmärksammas kommunikation i sociala medier och här är några programtips (fi).

#supportgruppen fortsätter

Luukkainen berättade också att projektet #supportgruppen får en fortsättning och nu med fokus på kommunikation.

Syftet med projektet supportgruppen är att lyfta fram, sprida och ta i bruk god praxis för att stödja varandra och för att motarbeta mobbning. Målet är att styra tankemodeller och gärningar från mobbning till stöd och uppmuntran. Republikens president Sauli Niinistö var initiativtagare till supportgruppen.

Valfrågor på Educa

På lördagen ordnas en stor valdebatt med bland andra partiledare på Educa klockan 11.30-13, så programmet passar också bra för andra än lärare. Riksdagsvalet är i april.

Rusning till mässan

Educa lockar årligen tusentals lärare, chefer, sakkunniga och samarbetspartners. På fredag morgon hade cirka 16 000 besökare registrerat sig i förväg.  

Det är gratis inträde till mässan, men för att undvika köer lönar det sig att registrera sig  och printa ut inträdesbiljetten färdigt.


Text: Salla Hongisto
Bild: Leena Koskela