Minister Kosonen understöder kartläggandet av ett lärarregister

18.10.2019 - 15:58 Nyheter
Illustration
Vetenskapsminister Hanna Kosonen. Arkivbild.

Vetenskapsminister Hanna Kosonen understöder att frågan om ett lärarregister utreds. OAJ och fem forskningsinstitut motiverar att ett lärarregister behövs för att öka branschens attraktionskraft och för att lättare kunna förutse lärarbehovet.

Vetenskapsminister Hanna Kosonen (Centern) är positiv till tanken på att kartlägga frågan om ett lärarregister.

Kosonen svarar på ett skriftligt spörsmål av riksdagsledamot Paula Risikko (Samlingspartiet), att det finns många olika aspekter och alternativ beträffande ett lärarregister; dess innehåll, behov, genomförbarhet, upprätthållande och kostnader och att det är skäl att utreda frågan.

– Nu lönar det sig att genast i början av regeringsperioden kavla upp ärmarna och utse en utredningsperson som går vidare med saken. Det finns ett stort behov av ett lärarregister. OAJ anser att det skulle bli lättare att uppskatta arbetskrafts- och utbildningsbehovet och säkerställa att vi också i fortsättningen har tillräckligt många kunniga och behöriga lärare, säger OAJ:s utbildningsdirektör Heljä Misukka.

OAJ uppmuntrar till åtgärder

OAJ och fem forskningsinstitut har föreslagit att undervisnings- och kulturministeriet kartlägger frågan om ett lärarregister och Misukka är nöjd över att det här understöds av vetenskapsministern.

Fem skäl för att grunda ett lärarregister

  • Varför understöder OAJ och forskningsinstituten ett lärarregister? Vilka saker borde utredningspersonen granska närmare? Läs mera här!  

 

Text och foto: Heikki Pölönen