Pojkar läser för pojkar – toppenidén blev årets utbildningsgärning och prisbelönades på Educa

25.01.2019 - 16:55 Nyheter
Illustration
Läraren Anu Vartiainen är glad över att samarbetet Pojkar läser för pojkar har utsetts till årets utbildningsgärning. – Jag väntar så på att få berätta om det här för pojkarna, säger hon lyckligt.

Årets utbildningsgärning har nu utsetts för andra gången. Första pris gick till läraren Anu Vartiainen för den strålande idén om att låta äldre pojkar läsa för yngre pojkar i samarbete mellan yrkesinstitut och grundskola. OAJ och Stiftelsen Finlands Mässa arrangerar tävlingen i samarbete.

Läraren Anu Vartiainen har vunnit första pris i tävlingen om årets utbildningsgärning (Vuoden opetus). Vartiainen uppmuntrar till läsning genom positiv samverkan mellan stora och små pojkar. Stiftelsen Finlands Mässa står för priset värt 3 000 euro och OAJ ansvarar för att genomföra tävlingen.

Vinnarens uppfinningsrika recept lockar pojkar att läsa

Anu Vartiainen är lärare i Kuusamo. Hon undervisar i finska som modersmål och svenska vid yrkesinstitutet som hör till Kainuun ammattiopisto. Också Vartiainen är oroad över att pojkar läser allt mindre. När hon såg hur omotiverade studerandena var att läsa, tänkte hon att något måste göras. Sagt och gjort. Anu Vartiainen ordnade så att studerandena fick fara till grundskolan för att läsa böcker för pojkarna i de lägre årskurserna.

De små pojkarna såg upp till de stora pojkarna och njöt av de gemensamma lässtunderna. Studerandena fick å andra sidan uppleva stjärnstunder och känsla av att lyckas.

Men det handlar inte bara om själva läsandet. Samtidigt utvecklas också kommunikationsförmågan; att titta varandra i ögonen, småprat och uppförande. Det här har också till exempel en bilmekaniker nytta av i sitt yrke.

– Pojkar som läser för pojkar är ett bra och modigt sätt att ta sig an pojkars läsning. Helheten sprider läsglädje och förenar pojkar i olika åldrar. Metoden stärker både samhörighet och stärker självkänslan. Dessutom kostar verksamheten inte något, säger juryn i prismotiveringen.

Dela glädjen med pojkarna

Anu Vartiainen berättar vidare att det har varit en utmaning att hålla segern hemlig före prisutdelningen.

– Jag ser så fram emot att berätta om det här för mina studerande, säger en glad Vartiainen.

Högläsningen för de små skolpojkarna kom igång i augusti i fjol. Hittills har högläsning ordnats för sexton klasser och fortsättning följer. På finska heter samarbetet Pojat lukevat pojille.

– Läsningen fortsätter nu på vårterminen. I höstas besökte vi centrumskolor och nu drar vi ut på turné till byskolorna, skrattar Vartiainen.

Tummen upp för samarbete mellan gymnasium och universitet

I tävlingen ordnades också en publikomröstning. Finska gymnasiet i Evijärvi i södra Österbotten vann med en tredjedel av alla röster för sitt samarbete med Tammerfors universitet.

Gymnasieeleverna har möjlighet att avlägga 25 studiepoäng i kemi vid universitetet.

– Det här är ett bra exempel på tätare samarbete mellan olika utbildningsnivåer. Grundstudierna i kemi motsvarar nästan ett halvt års universitetsstudier. Det är anmärkningsvärt att gymnasieeleverna kan ha så stor nytta av kemistudierna i sina fortsatta studier, säger juryn.

Lyft fram toppenlärare

I tävlingen om årets utbildningsgärning efterlyser vi nya intressanta metoder inom utbildning och fostran inom alla utbildningsstadier. I tävlingen betonas bland annat kreativitet och originalitet påverkan och funktionalitet, inlärningsglädje, delaktighet och motivation till att lära sig.

– Med tävlingen vill vi lyfta fram det enorma arbete som görs runtom i landet och på alla utbildningsstadier för att ständigt utveckla lärandet och undervisningen, säger OAJ-ordföranden Olli Luukkainen.

Han säger att det är viktigt att dela med sig av goda modeller inom utbildning och fostran så att så många som möjligt får ta del och glädje av dem.

– Lärare och deras chefer kan bäst ta fram fungerande idéer och utvecklingsprojekt, konstaterar Luukkainen.

Educa samlar tusentals lärare från hela landet

  • Educa är ett riksomfattande utbildningsevenemang som årligen ordnas i Helsingfors Mässcentrum det sista veckoslutet i januari.
  • Det är gratis inträde till mässan men registrera dig gärna i förväg här.
  • I sociala medier taggar vi #educa2019. Läs mera Educa-nyheter här.