Avtalsförhandlingarna fortsätter – kommunsektorn tog time out

20.03.2020 - 17:23 Nyheter
Illustration

Även om kommunsektorns förhandlingar avbröts, fortsätter man förhandla inom de andra avtalsbranscherna. OAJ:s förhandlare arbetar också under veckoslutet.

Avtalen för OAJ:s medlemmar går ut om drygt en och en halv vecka. På grund av coronaviruset äger avtalsförhandlingar rum i ett helt annat läge än när avtal nåddes för exportindustrin. Det ekonomiska läget som förändras dagligen, försvårar också förhandlingarna.

- Nu måste vi bära ansvar. Det viktigaste är att skapa stabilitet och framtidstro också för dem som arbetar med utbildning, fostran och forskning och inom hela den övriga offentliga sektorn, dock utan att ge avkall på våra förhandlingsmål, skriver OAJ:s ordförande Olli Luukkainen i sin blogg.

Förhandlingstidtabellen påskyndas

Vid det kommunala huvudavtalsbordet körde man fast igår. Arbetet upphörde också vid de andra kommunala förhandlingsborden och i arbetsgrupperna. Vid OAJ uppskattar man att diskussionerna fortsätter inom kort, troligtvis nästa vecka då man utvärderar situationen på nytt. 

Inom de övriga avtalsområdena fortsätter förhandlingarna som normalt, till exempel inom statliga avtalsområdet och den privata sektorn. På grund av coronavirset har förhandlingstidtabellen försnabbats från den ursprungliga. Följ med hur förhandlingarna framskrider på oaj.fi/sv/forhandlar.

 

OAJ förhandlar

  • Funderar du på någon avtalsfråga? I Arbetslivsguiden finns information om avtalsinnehåll. Du kan också diskutera med förtroendemannen på din arbetsplats.
  • OAJ förhandlar för medlemmarnas del och målet är att nå bästa möjliga avtal. 
  • Läs mera förhandlingssidan!
  • Det finns nio tjänste- och arbetskollektivavtal som gäller för OAJ-medlemmarna. Du hittar alla avtal här.
  • Hej medlem, se till att dina medlemsuppgifter alltid är korrekta ! 
  • Följ med förhandlingarna också i sociala medier och delta i diskussionen med taggarna #oajförhandlar #oajneuvottelee.

Överväger du medlemskap? Läs mera om medlemsförmånerna här. Välkommen med!