Förhandlingarna för OAJ:s största avtalsområde UKTA inleddes idag

13.02.2020 - 14:20 Nyheter
Illustration

Den 13 februari inleddes förhandlingarna för den kommunala undervisningssektorn som är OAJ:s största avtalsområde.

OAJ:s alla centrala förhandlingsmål finns också på förhandlingsbordet för den kommunala undervisningssektorn, det vill säga förhandlingarna om UKTA-avtalet. Vi vill slopa arbetstidsförlängningen med de 24 extratimmarna eller få en rejäl kompensation för timmarna. Vidare eftersträvar vi ett mångårigt löneprogram, att få lärarna inom småbarnspedagogik över till lärarnas avtal samt att förbättra välbefinnande i arbetet.

– I förhandlingarna försöker vi bland annat avskaffa ogrundade skillnader i anställningsvillkoren mellan olika lärargrupper samt att förbättra anställningsvillkoren. Förhandlarna gav sina centrala mål idag och de kompletteras sedan an efter, berättar OAJ:s förhandlingschef Pekka Pankkonen som ansvarar för UKTA-förhandlingarna.

UKTA-avtalet följs av den kommunala undervisningspersonalen frånsett lärare inom småbarnspedagogik och daghemsföreståndare. Drygt 60 000 OAJ-medlemmar omfattas av avtalet.

Förhandlingarna förs med KT Kommunarbetsgivarna. Fram till slutet av mars träffas förhandlarna ungefär en till två gånger i veckan. Nästa förhandling är måndagen den 17 februari.  OAJ har sagt upp alla avtal, så även UKTA går ut 31.3.2020.

Text: Airi Vuolle
På svenska: Minna Rosenström
Bild: Leena Koskela

 

OAJ förhandlar

  • Funderar du på någon avtalsfråga? I Arbetslivsguiden finns information om avtalsinnehåll. Du kan också diskutera med förtroendemannen på din arbetsplats.
  • OAJ förhandlar för medlemmarnas del och målet är att nå bästa möjliga avtal. 
  • Läs mera förhandlingssidan!
  • Det finns nio tjänste- och arbetskollektivavtal som gäller för OAJ-medlemmarna. Du hittar alla avtal här.
  • Hej medlem, se till att dina medlemsuppgifter alltid är korrekta ! 
  • Följ med förhandlingarna också i sociala medier och delta i diskussionen med taggarna #oajförhandlar #oajneuvottelee.

Överväger du medlemskap? Läs mera om medlemsförmånerna här. Välkommen med!

Dela