Sen också närundervisning åt grundskolans yngsta – OAJ har 3 krav på utbildningsanordnarna

21.03.2020 - 12:10 Nyheter
Illustration

På fredagen beslutade statsrådet att från och med måndagen den 23 mars ordnas vid behov närundervisning åt alla elever i årskurs 1-3. OAJ:s utbildningsdirektör kritiserar den snabba kursändringen och kräver att utbildningsanordnarna gör sitt allt för att trygga lärarnas säkerhet och ork.

På grund av undantagsförhållandena som råder på grund av coronaviruset begränsade man först närundervisningen till de elever vars vårdnadshavare arbetar inom branscher som är kritiska med tanke på samhällets funktion. På fredagen kom meddelandet att i fortsättningen kan alla elever i årskurs 1-3 vid behov få undervisning även som närundervisning.

Preciseringen av rekommendationen innebär ändå inte att man måste gå till skolan, elever i årskurs 1–3 rekommenderas fortfarande att delta i undervisningen på distans i mån av möjlighet.

OAJ kritiserar beslutsfattarna i frågan

OAJ:s utbildningsdirektör Heljä Misukka kritiserar statsrådet för att vimsa i frågan.

– Lärarna och rektorerna är redan ytterst hårt pressade i det rådande läget. Undervisningen ska ordnas än på det ena än på det andra sättet. Det här är verkligen belastande i coronatider som annars också väcker stor oro, säger Miuskka.

Ändå är beslutet förståeligt med tanke på barnens jämlikhet.

–  Alla har inte hem där lärandet stöds och med tanke på jämlikheten i utbildningen är det här ett stort problem. Också ekonomiska bekymmer kan uppstå i familjer ifall man måste stanna hemma från jobbet för att se till de små skoleleverna.

Misukka betonar dock att lärarna nu är i en ytterst svår situation. Man vet till exempel inte ens hur många barn som på måndagen kommer till skolan.

OAJ: Utbildningsanordnarna måste beakta

1.    Minsta möjliga grupper i enlighet med statsrådets anvisningar.

2.    Undervisningen bör ordnas i en bekant skola och inte koncentreras till en stor centralskola.

3.    Arbetet ska organiseras så att läraren inte behöver ge både när- och distansundervisning samtidigt. Arbetsgivare måste överväga om det finns fungerande alternativ; kanske turvis i när- och distansundervisning, eller kan ansvaret fördelas så att en del lärare ansvarar för distansundervisningen och en del för närundervisningen.

Ändringen i förordningen träder i kraft måndagen den 23 mars 2020.