Strejkberedskapen är hundra - kiky-timmarna bort och lärarna till samma avtal

25.01.2020 - 16:02 Nyheter
Illustration

Avtalsrörelsen kommer att vara exceptionellt svår, bland annat på grund av kommunernas dåliga ekonomi och grälet om de 24 extratimmarna. I arbetsmarknadsdiskussionen på Educa sade OAJ-ordföranden Luukkainen att talkoarbetet är gjort och nu ska ”kiky-timmarna” bort.

Ett av OAJ:s mål för de kommande avtalsförhandlingarna är att slopa arbetstidsförlängningen på 24 timmar i undervisningssektorns avtal. Arbetsgivarsidan är av helt annan åsikt och frågan kommer att bli en svår nöt att knäcka. Det här förtydligades vid lördagens arbetsmarknadsdiskussion som ordnades på Educa-mässan.

– Jag upprepar att det här är framför allt en rättvisefråga. Lärarna dög nog att vara med och betala då konkurrenskraftsavtalet och Finland skulle räddas och exporten stödjas. Och nu då pris ska delas ut, så ska vi bli utan. Nej, det går inte för sig, konstaterade OAJ:s ordförande Olli Luukkainen och fick rungande applåder i Educa-salen.

Teemu Hassinen som är verkställande direktör för Bildningsarbetsgivarna menade att Finland inte i det här skedet har råd att ta ett steg tillbaka. Med det avsåg han alltså att extratimmarna inte kan slopas. Hassinen kompades av Markku Jalonen, arbetsmarknadsdirektör för KT Kommunarbetsgivarna.

– Kiky-timmarna är inte är tidsbundna till skillnad från nedskärningen i semesterpenningen, betonade Jalonen.

Vi fick välja mellan pest och kolera

Luukkainen konstaterade att det var bra att åhörarna nu också fick höra direkt av Markku Jalonen att det fanns värre alternativ på förhandlingsbordet då konkurrenskraftsavtalet ingicks.

–  Det diskuterades exempelvis att förkorta semestrar och slopa söckenhelger. Vi måste välja mellan pest och kolera, sade Luukkainen.  

– Vårt mål är att nå avtal och inte att besöka Bulevarden (riksförlikningsmannens byrå). Men strejkberedskapen är hundra.

Hur har kiky-timmarna gjort mig till en bättre lärare?

I diskussionen deltog också klassläraren Petra Siltainsuu från Esbo. Hon berättade att arbetstidsförlängningen inte har fungerat som utbildning för lärarna.

–  Utbildning för lärarna kan inte heller ordnas utan resurser och pengar har vi inte sett röken av. Det är meningslöst att samlas sex timmar en lördag utan att ha en utbildare. Det är inte lärarens sak att utbilda sina kolleger och dessutom gratis.

– Småbarnsföräldrarna har nog inte heller hittat barnvakt som ställt upp gratis på veckoslutet. Så nej tack, sade Petra Siltainsuu.

Lärarna inom småbarnspedagogik över till lärarnas avtal

Ett annat förhandlingsmål för OAJ är att få de kommunalt anställda lärarna inom småbarnspedagogik till samma avtal som kommunsektorns andra lärare; en övergång från det allmänt kommunala avtalet AKTA till UKTA för undervisningspersonalen. 

– Yrkesbeteckningen är lärare och man har ett lärararbete – varför räknas då inte lärare inom småbarnspedagogik som lärare? Strejkberedskapen är 100 procent också i den här frågan, konstaterade Olli Luukkainen och fick återigen stora applåder.

OAJ-ordföranden konstaterade vidare att i den här frågan är kanske inte KT Kommunarbetsgivarna den största nej-sägaren utan övriga yrkesgrupper.

Arbetsmarknadsdiskussionen som ordnades lördagen den 25 januari kan ses i efterskott här.