Tehy och Super fällde förslaget till uppgörelse – nu måste en lösning förhandlas fram utan Sote

30.04.2020 - 12:09 Pressmeddelande
Illustration

Förhandlingsorganisationen Sote, det vill säga Tehy och Super, fällde idag förslaget till uppgörelse för de anställda inom kommunsektorn. FOSU föreslår nu för Kommunarbetsgivarna förhandlingar utan Sote.

Förhandlingsorganisationen Sote med Tehy och Super, fällde idag förslaget till uppgörelse för 420 000 anställda inom kommunsektorn.

– Vårt mål var att få en avtalslösning för lärarna och hela kommunsektorn. Vi lever i undantagstider, så stabilitet och arbetsfred skulle vara nödvändiga särskilt med tanke på att coronatiden pågår ännu länge, säger FOSU:s och OAJ:s ordförande Olli Luukkainen besviket.

Enligt Luukkainen skulle FOSU ha varit beredd att godkänna riksförlikningsmannens förslag till uppgörelse, även om det inte till alla delar motsvarade FOSU:s mål.

– Det är oskäligt att undervisningssektorn nu inte blir kvitt arbetstidsförlängningen och inte ens får löneförhöjningar enligt den allmänna linjen på tröskeln till sommaren. Förhandlingarna måste alltså fortsätta. Vid förhandlingsbordet måste frågan om att flytta lärarna inom småbarnspedagogik till samma avtal som lärarna fortsättningsvis vara med.

FOSU kräver separat lösning

FOSU kräver nu att KT Kommunarbetsgivarna återvänder till förhandlingsbordet med de organisationer som är beredda att söka lösningar och avtala.

– En separat lösning är möjlig eftersom det kommunala huvudavtalet som definierar förhandlingsförfarandet gick ut då Sote i höstas sade upp avtalet. KT kan inte panta på uppgörelsen för hela kommunsektorn för att Tehy och Super inte godkände förslaget i sina beslutsfattande organ.

Gamla avtal följs ända tills man har avtalat om nya.

Förhandlingsorganisationen för offentliga sektorns utbildade FOSU, Offentliga sektorns union JAU (JHL och Jyty) och Social- och hälsovårdens förhandlingsorganisation Sote (Super, Tehy och SPAL) och KT Kommunarbetsgivarna är de kommunsektorns avtalsparter som var i medling.

När samförstånd inte nåddes i medlingen, blev inte heller UKTA-avtalet för undervisningspersonalen godkänt. Också AVAINTA Arbetsgivarna och Välmåendebranschen HALI står utan avtal.  

Dela

 

OAJ förhandlar

  • Tjänste- och arbetskollektivavtalen för OAJ-medlemmarna går ut 31.3.2020.
  • OAJ förhandlar för medlemmarnas del och målet är att nå bästa möjliga avtal. 
  • Läs mera förhandlingssidan!
  • Det finns nio tjänste- och arbetskollektivavtal som gäller för OAJ-medlemmarna. Du hittar alla avtal här.
  • Hej medlem, se till att dina medlemsuppgifter alltid är korrekta ! 
  • Följ med förhandlingarna också i sociala medier och delta i diskussionen med taggarna #oajförhandlar #oajneuvottelee.

PST! Överväger du medlemskap? Läs mera om medlemsförmånerna här. Välkommen med !