Serviceavbrott i Egna uppgifter och registersystemet Edustettavat jäsenet och i och i andra tjänster som kräver inloggning torsdagen den 7 december från klockan 14.  Avbrottet pågår fram till följande morgon cirka klockan 7.

”Bra att ta ett steg i taget" - Utbildningsstyrelsens anvisningar vid övergången till avvikande undervisningsarrangemang

17.03.2020 - 17:30 Nyheter
Illustration

Utbildningstyrelsen har idag publicerat anvisningar för hur man övergår till avvikande undervisningsarrangemang i den situation som nu uppstått och som det inte har funnits möjlighet att på förhand förbereda sig för. OAJ:s utvecklingschef Jaakko Salo uppmanar lärarna att också måna om den egna orken.

Lärare, läroanstalter och utbildningsanordnare runt om i landet står inför en historiskt omfattande kraftansträngning då man nu övergår till avvikande undervisningsarrangemang med hjälp av fjärruppkoppling.

Det är Utbildningsstyrelsen som ger de nationella riktlinjerna och utbildningsanordnarna de lokala anvisningarna.

Bekanta dig med Utbildningsstyrelsens lista med elva punkter här.

Utbildningsstyrelsen publicerar onsdagen den 18 mars på sin webbplats ett infopaket om undervisningsarrangemang under undantagsförhållanden. Stödmaterialet gäller alla utbildningsstadier.

OAJ:s Jaakko Salo: ”Lärarna ska vara nådiga mot sig själva”

OAJ:s utvecklingschef Jaakko Salo säger att det är viktigt med tydliga anvisningar av Utbildningstyrelsen och lokala utbildningsanordnare i en situation där förutsättningarna för övergången till avvikande undervisningsarrangemang varierar stort mellan skolor och läroanstalter, lärare och vårdnadshavare.

– Lärarna arbetar givetvis med de förutsättningar som arbetsgivaren erbjuder i den här exceptionella situationen. Lärarna gör förstås sitt bästa, men de ska också komma ihåg att sköta om sin egen ork, påminner Salo.

Vi har svarat på frågor om anställningsvillkoren i måndags samt på tisdagen (fi).

Artiklarna uppdateras under de kommande dagarna.

Foto: Leena Koskela