OAJ:s valkompass är nu öppen – över 8 500 kandidater har tagit ställning till utbildningsfrågor

18.05.2021 - 15:57 Pressmeddelande
Illustration

Fler än 8 500 kommunalvalskandidater har svarat på utbildningsfrågor i OAJ:s valkompass. Drygt hälften av kandidaterna uppfyller kriterierna för en utbildningsvänlig kandidat. Nu är kompassen öppen så det är bara att klicka fram utbildningsvänliga kandidater.

Med OAJ:s valkompass vill vi att både kandidater och väljare ska få en uppfattning om hur stor del av det kommunala beslutsfattandet gäller utbildningssektorn. Kompassen har 20 frågor om saker som kan påverkas på kommunal nivå.    

Frågorna fokuserar på kommunens lagstadgade tjänster inom småbarnspedagogik och den grundläggande utbildningen. Vi frågar också om högskolornas och yrkesutbildningens betydelse för kommunens livskraft.

– Vi är glada över att så många kandidater svarade på vår valkompass. Kandidaterna är säkert medvetna om att utbildningen får ännu större betydelse i det kommunala beslutsfattandet ifall den planerade social- och hälsovårdsreformen genomförs, säger OAJ:s utbildningsdirektör Heljä Misukka.

4600 utbildningsvänliga kandidater 

OAJ har bedömt pedagogiskt positiva lösningar ur ett lärande- och elevperspektiv. De kandidater som har svarat i linje med OAJ:s modellsvar på vissa tyngdpunktsfrågor kan sägas vara utbildningsvänliga.

55 procent av alla svarande kandidater är utbildningsvänliga.

Det första kriteriet gällde lärarpermitteringar. Till exempel får en kandidat som menar att det är okej att lappa kommunens ekonomi med lärarpermitteringar inte använda OAJ:s märke för utbildningsvänlig kandidat. Permitteringar undergräver kommunens dragningskraft och rykte, försummar barns och ungdomars rätt till utbildning och leder till ett ökat behov av stöd.

Andra frågor som betonades var bland andra lärarlön för sommaren och begränsning av gruppstorleken i den grundläggande utbildningen. Det här frågor som de kommunala beslutsfattarna avgör.   

Läs OAJ:s kommunalvalsmål.

Uppdaterad 20.5 klo 9.45: Nu är namnen som beklagligt nog hade fallit bort till största delen på plats. Kandidat: om du märker något som bör korrigeras i dina basuppgifter, vänligen kontakta support@zef.fi som betjänar vardagar kl. 8-16.

Uppdaterad 18.5 kl. 19.35: Det har tyvärr uppdagats beklagliga brister i OAJ:s valkompass. Det saknas till exempel namn och det förekommer även problem med en del bilder. Vi är verkligen ledsna över det här och beklagar missödet. Saken utreds som bäst med den tjänsteleverantör som ansvarar för det tekniska.

Dela