Förhandlingarna inom den privata undervisningssektorn avbröts resultatlösa

03.04.2022 - 15:29 Nyheter
Illustration

Förhandlingarna med Bildningsarbetsgivarna om privata undervisningssektorns avtal avbröts resultatlösa på lördag kväll den 2 april. OAJ:s förhandlingsledning tar i dagarna ställning till läget.

Sent på lördag kväll avbröts förhandlingarna med Bildningsarbetsgivarna om privata undervisningssektorns avtal som resultatlösa. Förhandlingarna pågick intensiva ännu under avtalsperiodens sista dag den 31 mars samt under fredag och lördag, men sen blev det stopp.

– Främsta orsaken till att förhandlingarna avbröts var oenigheten om detaljerna kring familjeledighetsreformen. Bildningsarbetsgivarnas syn skulle ha lett till försämrade anställningsvillkor, vilket OAJ ingalunda kunde acceptera, sade förhandlingschef Eila Urpilainen.

OAJ:s förhandlingsledning tar i dagarna ställning till läget.

Eftersom kollektivavtalen för den privata undervisningssektorn och vuxenutbildningscenter gick ut 31.3 är nu privata skolor och läroanstalter med arbetsgivare som är organiserade i Bildningsarbetsgivarna i ett avtalslöst läge. Det här innebär att också organisatoriska åtgärder är möjliga.

Ett avtalslöst läge påverkar inte lönebetalningen eller anställningsvillkoren, för det gamla avtalet följs ända tills ett nytt avtal träder i kraft. OAJ förhandlar om kollektivavtalet för den privata undervisningssektorn och avtalet för yrkesinriktade vuxenutbildningscenter och de omfattar cirka 9 400 OAJ-medlemmar.

I förhandlingarna deltar också JHL och Jyty.

Text Heikki Sahlman
På svenska Minna Rosenström

 

OAJ förhandlar

  • Funderar du på någon avtalsfråga? I Arbetslivsguiden finns information om avtalsinnehåll. Du kan också diskutera med förtroendemannen på din arbetsplats.
  • OAJ förhandlar för medlemmarnas del och målet är att nå bästa möjliga avtal. 
  • Läs mera förhandlingssidan!
  • Det finns nio tjänste- och arbetskollektivavtal som gäller för OAJ-medlemmarna. Du hittar alla avtal här.
  • Hej medlem, se till att dina medlemsuppgifter alltid är korrekta ! 
  • Följ med förhandlingarna också i sociala medier och delta i diskussionen med taggarna #oajförhandlar #oajneuvottelee.

Överväger du medlemskap? Läs mera om medlemsförmånerna här. Välkommen med!