Katarina Murto valdes till ordförande för FOSU

22.11.2022 - 17:13 Nyheter
Illustration

OAJ:s ordförande Katarina Murto har valts till ordförande för förhandlingsorganisationen FOSU. Mandatperioden går fram till slutet av år 2023.

OAJ:s ordförande Katarina Murto valdes idag till ordförande för Förhandlingsorganisationen för offentliga sektorns utbildade FOSU. Vid förbundsmötet idag vann Murto över motkandidaten Ville Viita, ordförande för Officersförbundet med rösterna 222–170.  

– Jag är tacksam över alla de medlemsförbund som har stöttat mig. Tack också till min motkandidat. Nu är det dags att få hela FOSU-gemenskapen att ta samma kurs. Det är nödvändigt att diskutera verksamheten och hur organisationen ska utvecklas. När arbetsmarknadssystemet är i ett brytningsskede medför det ytterligare nya utmaningar för intressebevakningen. FOSU ska agera ansvarsfullt och förutseende samt diskutera framtidens arbetsmarknadssystem och olika alternativ. Min avsikt är att lotsa FOSU-verksamheten och verksamhetskulturen till att bli öppnare och att stärka samarbetet och dialogen mellan sektorerna i FOSU-gemenskapen, betonar Murto.

Det är viktigt för OAJ att vara starkt med i FOSU:s verksamhet eftersom lösningar och beslut som tas påverkar intressebevakningen för OAJ-medlemmarna.

Ny verksamhetsledare ska väljas för FOSU

FOSU ska också få en ny verksamhetsledare eftersom Maria Löfgren valdes i förra veckan till Akavas ordförande

Förhandlingsorganisationen för offentliga sektorns utbildade FOSU förhandlar om avtalen och anställningsvillkoren för cirka 200 000 högutbildade medlemmar. FOSU är förhandlande part i avtal som totalt omfattar omkring 600 000 löntagare. Således är FOSU landets största förhandlingsorganisation vad gäller påverkan.

Dela