Lärarstrejkerna börjar imorgon – delta i evenemangen!

05.04.2022 - 16:50 Nyheter
Illustration

En historisk strejk börjar imorgon den 6 april inom kommunsektorn. Närmare 7 000 kommunalt anställda lärare i Åbo, Uleåborg, Jyväskylä och Rovaniemi strejkar i två dagar.

Strejken som börjar på onsdagen är historisk för senast lärarna strejkade var i april år 1984. I första skedet strejkar lärarna två dagar i fyra städer. Men om en avtalslösning inte nås senast måndagen den 11 april om ett nytt kommunalt tjänste- och arbetskollektivavtal blir följande strejk i Tammerfors och Kuopio den 12–13 april. Om avtal inte heller nås senast den 18 april blir det strejk den 19–25 april i Helsingfors, Vanda, Esbo och Grankulla.

– Det är väldigt märkligt att år efter år tvingas bryta arm med arbetsgivaren om lärarnas löner för att ens få samma som övriga löntagare. Nu borde det också stå klart för arbetsgivaren att det är tid för belöning och inte bestraffning, säger Olli Luukkainen, ordförande för OAJ och FOSU.

Idag den 5 april klockan 17–19 ordnas en manifestation av FOSU, JHL och Jyty tillsammans på Senatstorget i Helsingfors.

– Vi vill väcka beslutsfattarna och politikerna till att inse att sakkunniga inom kommunsektorn förtjänar rättvis lön för viktigt arbete. Det här har våra medlemmar väntat på i åratal och nu väntar vi inte längre, säger Luukkainen.

En av stötestenarna i kommunsektorns avtalsförhandlingar är frågan om ett löneprogram. OAJ eftersträvar ett flerårigt löneprogram för att korrigera kommunsektorns löner i förhållande till lönerna i den privata sektorn.

Strejkevenemang i Åbo

Vid OAJ-byrån bjuds det båda strejkdagarna på kaffe och choklad. Styrelserepresentanter är på plats för givande diskussioner.

Onsdag 6.4 ordnas strejkdans med början klockan 17. Gå inte till skolan, kom till restaurang Skolan! Två lärarband står för musiken och de 300 första deltagarna bjuds på kvällsmål.  

Manifestation 7.4 klockan 12–14 på Domkyrkotorget. Uppträdanden, tilltugg och ballonger.

Följ med i nätet och Facebook

Klicka på den finska nyheten för att se evenemangen på de tre andra orterna. 

 

OAJ förhandlar

  • Funderar du på någon avtalsfråga? I Arbetslivsguiden finns information om avtalsinnehåll. Du kan också diskutera med förtroendemannen på din arbetsplats.
  • OAJ förhandlar för medlemmarnas del och målet är att nå bästa möjliga avtal. 
  • Läs mera förhandlingssidan!
  • Det finns nio tjänste- och arbetskollektivavtal som gäller för OAJ-medlemmarna. Du hittar alla avtal här.
  • Hej medlem, se till att dina medlemsuppgifter alltid är korrekta ! 
  • Följ med förhandlingarna också i sociala medier och delta i diskussionen med taggarna #oajförhandlar #oajneuvottelee.

Överväger du medlemskap? Läs mera om medlemsförmånerna här. Välkommen med!