Lönedagen lockade lärare till Senatstorget

06.04.2022 - 10:06 Nyheter
Illustration
Huvudförtroendeman Jessica Krohn från Jakobstad deltog i Lönedagen.

På tisdagen den 5 april samlades en stor skara kommunsektorns proffs på Senatstorget i Helsingfors för att demonstrera för rättvisa löner.

Lönedagen lockade inte enbart lärare i huvudstadsregionen till Senatstorget i tisdags, även lärare från bland annat Kymmenedalen och Päijät-Tavastland deltog. En busslast med lärare kom också från FSL:s förtroendemannautbildning i Tammerfors.

— Fint att Lönedagen sammanföll med vår utbildning. Då kunde också vi som bor längre bort delta, sade Jessica Krohn, FOSU:s huvudförtroendeman i Jakobstad.

Enligt Krohn har coronaåren visat hur flexibla lärarna ständigt är.

— Ibland måste man ha mod att säga att nu räcker det.

Texten fortsätter efter bilden

OAJ siktar i den pågående förhandlingsrundan på ett flerårigt löneprogram för att på sikt korrigera den löneklyfta som har uppstått mellan kommunsektorn och den privata sektorn.

Krohn understöder OAJ:s mål om ett löneprogram. Hon har i svenskspråkiga Österbotten sett hur antalet sökande till tjänster, alltså tillsvidareanställning, har minskat de senaste åren.

Det har varit särskilt svårt att få behöriga lärare och speciallärare i matematiska ämnen. Å andra sidan råder det en värre brist på lärare inom småbarnspedagogik i finskspråkiga kommuner.

Lärarnas arbetsbörda är stor också bland annat på grund av resursproblem beträffande trestegsstödet.

— Vi lärare utformar framtiden. Vi ska ha en rejäl ersättning för vårt viktiga arbete, konstaterade Krohn.

Texten fortsätter efter bilden

Lönedagen ordnades tillsammans av kommunsektorns förhandlingsorganisationer FOSU och JAU. FOSU:s synpunkter presenterades av ordförande Olli Luukkainen och verksamhetsdirektör Maria Löfgren. Också JHL:s Päivi Niemi-Laine och Jytys Jonna Voima hade ordet och även kommunminister Sirpa Paatero var på plats.

Text Maija-Leena Nissilä
Bilder Jarkko Mikkonen

Dela