OAJ avbryter samarbetet med den ryska lärarfackföreningen ESEUR

02.03.2022 - 11:34 Nyheter
Illustration

OAJ kommer tills vidare att avbryta samarbetet med den ryska lärarfackföreningen ESEUR och fördömer Rysslands agerande i Ukraina.

OAJ har beslutat att avbryta sitt samarbete med den ryska lärarorganisationen ESEUR. OAJ har också kontaktat medlemmar i styrelsen för lärarnas världsorganisation Education International (EI) för att EI ska frysa samarbetet med den ryska lärarorganisationen. OAJ har också varit i kontakt med EI:s generalsekreterare för att ESEUR:s och den ryska delegationens deltagande i den internationella ISTP2022 konferensen ska förbjudas.

ESEUR är medlem i den ryska centralorganisationen FNPR. FNPR har tagit ställning i frågan om Ukraina och då starkt tagit ställning för ryska krigsoperationer. Lärarorganisationen ESEUR har publicerat ställningstagandet på sina egna webbsidor. På grund av detta anser OAJ att det för närvarande är omöjligt att fortsätta samarbetet.

OAJ stöder Ukraina tillsammans med lärarorganisationernas internationella gemenskap och fördömde de ryska krigsoperationerna i Ukraina omedelbart på anfallsdagen den 24 februari. Du kan läsa mer om OAJ:s ståndpunkt i Jenni Arnkils och Kaj Raiskios blogg.

OAJ är särskilt bekymrade över barn som befinner sig mitt i kriget. OAJ hjälper framför allt barn och familjer mitt i den akuta krisen genom att bistå Unicefs, Rädda Barnens och Kyrkans Utlandshjälps insamlingar för Ukraina med en betydlig summa pengar.

– Vi är också beredda på ytterligare bidrag och väntar till exempel på information om vi kan hjälpa de två ukrainska lärarorganisationerna genom EI, säger Jenni Arnkil, organisationschef på OAJ.

– Vi rekommenderar också att våra medlemsföreningar och medlemmar donerar pengar till insamlingar som möjligt.

Många fackföreningar har nu sagt upp sina avtal med Teboil på grund av Rysslands agerande. OAJ avslutade sitt samarbete med Teboil redan 2019. Då påverkades beslutet av miljö- och människorättsfrågor.

Länkar till insamlingar för Ukraina:

UnicefPelastakaa Lapset ryKirkon Ulkomaanapu