Över 20 000 lärare går i strejk på tisdagen – kolla in strejkevenemangen

02.05.2022 - 14:26 Nyheter
Illustration

På tisdagen börjar en omfattande strejk i tio städer som gäller över 20 000 lärare. Strejken syns och hörs i gatubilden. OAJ:s ordförande påminner om att vi med strejk försöker få ett avtal som tryggar läraryrkets dragningskraft och förhindrar branschbyte bort från utbildningssektorn. Läs vad som händer på strejkorterna.

För oersättligt arbete är det dags att få en rejäl lön. Också lärarna förtjänar goda arbetsförhållanden och därför behövs ett löneprogram.

Det här budskapet har OAJ fört fram i flera månader under avtalsrundan; först till arbetsgivarorganisationerna, sedan till riksförlikningsmannen och sist till förlikningsnämnden. Men ännu har ett löneprogram inte väckt genklang. Därför strejkar lärarna den här våren för första gången på närmare 40 år.

– KT har inte under de egentliga avtalsförhandlingarna eller medlingen varit ens beredd att diskutera ett löneprogram. Också Bildningsarbetsgivarna har krävt försämringar i anställningsvillkoren och bara varit beredda på minimala löneförhöjningar, säger OAJ:s ordförande Olli Luukkainen.

På tisdagen den 3 maj börjar en storstrejk som stänger ner kommunala tjänster så som skolor, daghem och läroanstalter i tio städer. I Helsingfors och Tammerfors strejkar man också i privatskolor.

Du hittar närmare uppgifter om vilka städer och läroanstalter som omfattas av strejken samt kom-i-håg lista för den som strejkar.  Läs här. (fi)

Delta i strejkevenemangen! 

I nyheten på finska listas evenemangen på de olika strejkorterna. 

 

05_palkkapäivä_luukkainen_pakanen_jne_by_Jarkko_Mikkonen_1920x1080px.jpgBild: Jarkko Mikkonen.

 

OAJ förhandlar

  • Funderar du på någon avtalsfråga? I Arbetslivsguiden finns information om avtalsinnehåll. Du kan också diskutera med förtroendemannen på din arbetsplats.
  • OAJ förhandlar för medlemmarnas del och målet är att nå bästa möjliga avtal. 
  • Läs mera förhandlingssidan!
  • Det finns nio tjänste- och arbetskollektivavtal som gäller för OAJ-medlemmarna. Du hittar alla avtal här.
  • Hej medlem, se till att dina medlemsuppgifter alltid är korrekta ! 
  • Följ med förhandlingarna också i sociala medier och delta i diskussionen med taggarna #oajförhandlar #oajneuvottelee.

Överväger du medlemskap? Läs mera om medlemsförmånerna här. Välkommen med!