Jatkuvan oppimisen on oltava mahdollista jatkossakin
Osaajista on monilla aloilla huutava tarve ja muuttuvassa maailmassa osaamisen päivittäminen on tärkeämpää kuin koskaan
Uudelleen kouluttautumista ei saa vaikeuttaa, sillä se olisi karhunpalvelus sekä alan vaihtajille että työnantajille. OAJ esittää ratkaisuksi jatkuvan osaamisen mallia.
Suomessa avoimet työpaikat ja työvoima eivät kohtaa. Meillä on työvoimapula ja pulaa korkeakoulutetuista asiantuntijoista ja suorittavaa työtä tekevistä aina opettajista koodareihin ja hoiva-alan ammattilaisiin. Samaan aikaan Suomessa on noin 40 000 työtöntä korkeakoulutettua.
Aikuiskoulutustuen ja vuorotteluvapaan lakkauttaminen voivat tuoda valtiontalouteen lyhytaikaisia säästöjä, mutta samaan aikaan menetetään kansallista osaamispääomaa ja osaamisen kehittämisen kulttuuri, jota kansantalous kipeästi tarvitsisi. Länsinaapurimme Ruotsi on ottanut niinkin hiljan kuin vuonna 2020 mallia Suomen aikuiskoulutuksesta ja sen tukemisesta. Nyt Suomi itse on kuoppaamassa koko mallin.
OAJ:n jatkuvan osaamisen mallissa säilytettäisiin se, mikä aikuiskoulutustuessa on toiminut, samaan aikaan tukea uudistamalla.
Aikuiskoulutustuen lakkautuksen jälkeen on pikaisesti saatava voimaan uusi tukimalli, joka kohdistuu entistä paremmin työvoimapula-aloille ja eniten koulutusta tarvitseville.
Rahoitus kerättäisiin edelleen työttömyysvakuusmaksuista, eli rahoitukseen osallistuisi sekä työnantaja että työntekijä. Tuen saamisen kriteereistä voisi päättää hallituskausittain.
Kriteereinä voisi olla esimerkiksi se, että kouluttautuu pula-alalle, nostaa koulutuksella koulutusastettaan tai että koulutus on tarpeen työkyvyn ja työuran jatkamisen kannalta.
Huomioon voitaisiin ottaa myös se, että työnantaja mahdollistaa tietyn osan opinnoista palkallisena tai palkkaa opintovapaan ajalle sijaiseksi työttömän työnhakijan.
Jatkuvasta oppimisesta hyötyy
Yhteiskunta
Aikuiskoulutustuki on ollut erityisen tärkeä naisvaltaisten ja pienipalkkaisten alojen työntekijöille, sillä heillä ei tyypillisesti ole mahdollisuutta kouluttautua omalla kustannuksellaan tai ottaa lainaa opintoja ja elämistä varten. Ilman aikuiskoulutustukea tai muuta vastaavaa tukimuotoa eriarvoisuus kasvaa osaamisen päivittämisen näkökulmasta.
Aikuiskoulutustuen avulla työntekijän on ollut mahdollista vaihtaa alaa ennakoiden tulevaisuutta ja omaa jaksamistaan, jolloin yhteiskunta säästää sairaspoissaoloista ja työkyvyttömyydestä johtuvista kustannuksista.
Jäsen
Jo tällä hetkellä on kova pula kelpoisista varhaiskasvatuksen opettajista, erityisopettajista, opinto-ohjaajista ja ammatillisen alan opettajista. Lähes 40 prosenttia tuensaajista on opiskellut kasvatusalojen tai terveys- ja hyvinvointialojen koulutusta.
Aikuiskoulutustuki ja vuorotteluvapaa ovat mahdollistaneet lyhyiden sijaisuuksien avulla uuden henkilöstön tutustumista opetusalaan ja siten valmistuvalle opettajalle arvokasta työkokemusta ja oppilaitokselle laajempaa opettaja- ja sijaisverkostoa.
Oppija
Aikuiskoulutustuki on mahdollistanut oman osaamisen päivittämiseen, oman työn tuunaamisen ja mahdollisesti tarjonnut pienen hengähdystauon itsensä kehittämiselle. Jotta osaajat eivät valu muille aloille, on tärkeää löytää toimiva korvaaja aikuiskoulutustuelle.