• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Tuloksia haulle "Koulutuksen laatu"

OAJ kannattaa yleisistä kielitutkinnoista annetun lain muuttamista

Muutokset koskisivat ennen kaikkea seuraamuksia tutkinnon suorittajan vilpillisestä menettelystä, vilpin yrityksestä tai niissä avustamisesta. OAJ kannattaa lakiin lisättäväksi ehdotettuja säädöksiä vilpillisestä menettelystä, järjestyksen rikkomisesta ja näiden seuraamuksista.

22.06.2022 Lausunto
OAJ vaatii lisäaikaa toisen asteen kehittämisen valmisteluun

OAJ pitää hallituksen esitystä toisen asteen kehittämishankkeen tavoitteista oikean suuntaisina ja kannatettavina. Muutosesitystä ei OAJ:n mielestä kuitenkaan pidä nyt antaa, vaan valmistelua pitää jatkaa tiiviissä sidosryhmäyhteistyössä. Erityistä huomiota on kiinnitettävä henkilöstövaikutusten arviointiin.

14.06.2022 Lausunto
Vuoden koulu, oppilaitos tai päiväkoti -kisassa kaksi voittajaa: Talvisalon koulu ja Tampereen Aikuiskoulutuskeskus TAKK

Kisaan tuli runsaasti hyviä ehdotuksia. Tuomaristoa lämmitti erityisesti eri opetustahojen laaja kirjo. – Voittajaksi valittujen välille oli mahdoton tehdä eroa, joten voitto jaettiin ensimmäistä kertaa kilpailun historiassa, kertoo tuomariston sihteeri erityisasiantuntija Katja Järvinen. Kunniamaininta myönnettiin Martinlaakson lukiolle ja Itätuulen päiväkodille.

03.06.2022 Uutinen
Henkilöön kohdistuvat palvelut tulossa kuluttajansuojalain piiriin

OAJ pitää tarpeellisena, että kuluttajansuojalakiin sisällytetään säännöksiä kuluttajan oikeuksista virhe- ja viivästystilanteissa silloin, kun kyse on henkilöön kohdistuvista palveluista kuten varhaiskasvatuksesta. Lisättävät säännökset lisäävät oikeusvarmuutta ja selventävät olemassa olevaa oikeustilaa.

06.05.2022 Lausunto
Opettajatiedonkeruu työläämpi ja kalliimpi kuin opettajarekisteri

Opetus- ja kulttuuriministeriö kerää vastauksia yhdeksään kysymykseen, joiden perusteella ministeri Antti Kurvinen päättää, aletaanko rakentaa opettajarekisteriä vai kehitetäänkö kyselytiedonkeruuta. OAJ arvioi, että opettajarekisteri olisi vaihtoehdoista parempi: se työllistäisi vähemmän ja tulisi edullisemmaksi.

18.03.2022 Lausunto
Digitaalinen laadunarviointijärjestelmä tulossa varhaiskasvatukseen

OAJ on jo pitkään edellyttänyt yhtenäisten, kansallisten laatukriteerien laatimista varhaiskasvatukseen, joten valmisteilla oleva varhaiskasvatuksen digitaalisen laadunhallintajärjestelmän käyttöönottoa koskeva lakimuutos on tervetullut.

25.02.2022 Lausunto
Vuoden opetus -palkinto Kansainvälinen kurkistus kieliin -opintojaksolle

Vuoden opetus -palkinto on myönnetty Lauttasaaren yhteiskoulun lukiolinjoilla toteutettavalle Kansainvälinen kurkistus kieliin -opintojaksolle, jonka tarkoituksena on tuoda esille kielen oppimisen monimuotoisuutta. Suomen Messusäätiön rahoittama ja Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n koordinoima kilpailu etsii uusia, pedagogisia oivalluksia ja hyviä arjen käytäntöjä. Kilpailun voittaja saa 3 000 euron arvoisen stipendin.

28.01.2022 Uutinen
Vuoden koulutusvaikuttaja 2021 -tunnustus Raahen kaupungille

Vuoden koulutusvaikuttaja 2021 -tunnustus on myönnetty Raahen kaupungille, jossa on konkreettisin teoin osoitettu arvostusta kasvatus- ja koulutustyölle. – Aivan käsittämättömän hienolta tuntuu, että tämä meidän ihan tavallinen työ nähdään merkittävänä. Kyllä voi olla ylpeä koko meidän kasvatuksen ja koulutuksen väestä, Raahen opetus- ja kasvatusjohtaja Kati Haarala iloitsee.

24.01.2022 Uutinen
OAJ: Lisäselvityksiä tarvitaan vuoroasumisen vaikutuksista lapsen varhaiskasvatukseen

Sosiaali- ja terveysministeriö pyysi kommentteja lasten vuoroasumisen toimenpidesuunnitelmasta, joka sisältää ehdotuksia sosiaaliturvan, sivistyspalveluiden sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittämisestä. Toiveena on, että lasten vuoroasumistilanteet sekä muut ns. lasten kahden kodin tilanteet huomioitaisiin paremmin. OAJ:n mielestä on tarpeen selvittää tarkemmin lapsen varhaiskasvatuksen mahdollisuuksia, haasteita ja vaikutuksia silloin, kun varhaiskasvatusta on esimerkiksi kahdessa eri kunnassa.

19.01.2022 Lausunto
Matematiikan osaamisen tason lasku vaatii pikaisia korjaavia toimenpiteitä

Karvin tekemän arvioinnin mukaan suomalaisten nuorten matematiikan osaamisen taso on laskenut ja eriytynyt entisestään koronapandemian seurauksena. OAJ:n mukaan tulokset eivät selity pelkästään koronalla ja vaatii nopeita toimenpiteitä asian korjaamiseksi.

09.12.2021 Uutinen