• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Sasin päiväkoti Vuoden päiväkodiksi 2023 – ”Olemme saaneet rakentaa omanlaistamme pedagogiikkaa ja päiväkotia”

25.05.2023 - 07.00 Uutinen
Kuvituskuva
Päiväkodin johtaja Mari Kola, varhaiskasvatuksen opettaja Ulla Rutanen ja lastenhoitaja Lissu Bamberg ovat metsässä, jonne Sasin lapset pääsevät oppimaan.

Sasin päiväkoti Hämeenkyröstä on voittanut Vuoden koulu, oppilaitos tai päiväkoti -kilpailun 2023. Päiväkodissa viihtyvät niin lapset kuin työntekijät. – Kisaan tuli runsaasti loistavia ehdotuksia erilaisista kouluista, oppilaitoksista ja päiväkodeista ja vertailu oli vaikeaa, OAJ:n erityisasiantuntija Katja Järvinen kiittelee aktiivisuutta. Kunniamaininnan sai Kappelimäen koulu Laitilasta.

Sasin päiväkoti on valittu Vuoden päiväkodiksi 2023, koska lasten kohtaamiseen ja lämpimään vuorovaikutukseen on aikaa, ja opettajille taataan työrauha sekä resurssit hoitaa pedagoginen työ.  

Päiväkodille kunnianosoitus tuli täytenä, mutta erittäin positiivisena yllätyksenä. 

– Tämä merkitsee päiväkodillemme pitkäaikaisen työnteon ja kehittämisen huomiointia ja sitä, että työmme on tuottanut tulosta. Järjestämme lapsille ja henkilökunnalle juhlapäivän, päiväkodin johtaja Mari Kola hehkuttaa. 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

WEBVarhaiskasvatuksen-opettaja-Ulla-Rutanen-ja-lastenhoitaja-Lissu-Bamberg.jpg

Varhaiskasvatuksen opettaja Ulla Rutanen ja lastenhoitaja Lissu Bamberg vetävät opetustuokiota eskareiden ja vähän pienempien metsäryhmälle.

Toimivaa pedagogiikkaa porukalla 

Päiväkodin sijainti Hämeenkyrön maaseudulla mahdollistaa oppimisen monenlaisissa ympäristöissä. Pedagogiikka on laadukasta ja sitä kehitetään jatkuvasti yhdessä.  

– Jokaisen tulee tuntea itsensä osaksi jotakin yhteisöä ja saada palautetta omasta toiminnastaan. Jokaisella on lupa epäonnistua ja yrittää uudestaan, Kola sanoo. 

Päiväkotiryhmät viettävät runsaasti aikaa muun muassa metsäryhmissä, joissa toteutetaan suunnitelmallista pedagogista toimintaa, leikkiä ja pelejä. 

Sasin päiväkodilla on Vihreä lippu -sertifikaatin käyttöoikeus, joka myönnetään kestävän kehityksen edistämisestä. 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

WEBOppia-metsassa.jpg

Sasissa erilaiset oppimisympäristöt ovat laajasti käytössä. Metsässäkin voi perustaa myyntikojuja ja opetella säästämistä. 

Puitteet kunnossa 

Joukkuepelaaminen onnistuu, kun puitteet ovat kunnossa. Opettajat pääsevät kouluttautumaan ja opetusmateriaaleja ja -välineitä riittää. 

– Hyvässä joukkueessa täytyy olla toimivat resurssit, joustavaa päätöksentekoa kaikilla tasoilla ja monipuolinen johtotiimi. Hallinnollinen apulaisjohtaja, varhaiserityisopettajat ja varhaiskasvatuksen opettajat osallistuvat säännöllisesti pedagogiseen suunnitteluun, mikä tuo päiväkodin johtajalle tarvittavan tuen johtamiseen, Kola avaa. 

Suuren kiitoksen saavat myös Hämeenkyrön päättäjät eli sivistyslautakunta ja sivistystoimen johto. 

– Pienessä kunnassa päätöksenteko on notkeaa, mikä helpottaa monessa asiassa arjen toimintoja. 
Olemme saaneet rakentaa omanlaistamme pedagogiikkaa ja päiväkotia, Kola kiteyttää. 

Kunniamaininta Kappelimäen koululle 

Kunniamaininnan kilpailussa sai Kappelimäen koulu Laitilasta.  

Koulussa keskitytään koko yhteisön hyvinvointiin tuntemalla niin oppilaiden kuin henkilökunnan vahvuudet. 

Oppilas saa juuri sellaista opetusta, tukea ja apua, mitä tarvitsee. Opiskelutavat ovat moninaiset ja opettajat sekä ohjaajat loistavia. 

 

Vuoden koulu, oppilaitos, päiväkoti 2023 -kilpailu 

Tunnustus on todistus suomalaisen koulu- ja kasvatusjärjestelmän korkeasta tasosta sekä hyvinvoivasta työyhteisöstä. OAJ järjesti kilpailun 33. kerran. Kilpailu on järjestetty ensimmäisen kerran 1991. 

  • Tunnustuksen saa yksikkö, jonka toiminta on laadukasta ja jossa viihtyvät sekä opettajat että oppilaat, opiskelijat tai päiväkodin lapset. 
  • Yksikön toiminnassa näkyy osallisuus, tasa-arvoisuus ja yhteisöllisyys. 
  • Ehdotuksia palkinnon saajaksi voivat esittää OAJ:n valtakunnalliset piirit, opettajien ammattiyhdistykset sekä yksittäiset päiväkodit, koulut ja oppilaitokset. 
  • Vuoden koulu, oppilaitos tai päiväkoti -ehdotuksia vastaanotetaan keväisin, tänä vuonna maaliskuun alkuun saakka. 

 

Teksti: Salla Hongisto
Kuvat: Marjaana Malkamäki

Jaa