• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Tuloksia haulle "Laki"

Hallinto-oikeus kumosi Kemijärven päätöksen opettajan irtisanomisesta

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on kumonnut Kemijärven kaupungin päätöksen irtisanoa pätevä matemaattisten aineiden päätoiminen tuntiopettaja ja jakaa tämän tunteja sellaisille opettajille, joilla ei ollut kelpoisuutta.

25.11.2020 Uutinen
Poikkeukselliset opetusjärjestelyt turvaavaan lakimuutokseen tulossa OAJ:n toivomia muutoksia

OAJ vaati sivistysvaliokunnalta selvää linjausta siitä, ettei opetusta tarvitse järjestää samanaikaisesti etä- ja lähiopetuksena poikkeusoloissakaan. Vaatimus ilmenee OAJ:n lausunnosta eduskunnan sivistysvaliokunnalle perusopetuslain väliaikaisesta muutoksesta.

19.11.2020 Lausunto
Päiväkodin henkilöstömitoituksesta poikkeamisiin tulossa tarpeellisia rajoituksia

OAJ kannattaa valmisteilla olevaa muutosta päiväkodin henkilöstön mitoitusta koskevaan varhaiskasvatuslain pykälään. Mitoituksesta ei lakimuutoksen jälkeen saisi poiketa henkilöstöstä johtuvista syistä, kuten lomien, koulutusten, lomautusten tai sairastumisen takia.

19.11.2020 Lausunto
Työantajalle mahdollisuus selvittää työntekijän rikostausta myös lyhytaikaisissa työ- ja virkasuhteissa

Työnantajan mahdollisuudet selvittää työntekijän rikostausta ovat laajenemassa myös lyhytaikaisiin työ- ja virkasuhteisiin. OAJ:n mielestä lakimuutos on tarpeellinen.

16.11.2020 Lausunto
Kasvatushenkilöstöä ei pidä velvoittaa siivoukseen tai pyykkihuoltoon yksityisessä varhaiskasvatuksessa

Valvira valmistelee parhaillaan määräystä yksityisten varhaiskasvatuspalvelujen toimipaikkakohtaisen omavalvontasuunnitelman sisällöstä, laatimisesta ja seurannasta. OAJ pitää välttämättömänä, että suunnitelmaan kirjataan varhaiskasvatuslain mukainen riittävä henkilöstö kelpoisuuksineen lapsiryhmittäin.

13.11.2020 Lausunto
Espoo korvauksiin perusteettomasta määräaikaisuudesta

Espoo joutuu maksamaan päätoimiselle tuntiopettajalle puolen vuoden palkkaa vastaavan korvauksen perusteettoman määräaikaisuuden vuoksi.

02.11.2020 Uutinen
Poikkeukselliset opetusjärjestelyt turvaavan lakimuutoksen jatko eduskunnalle – OAJ vaatii korjauksia

Hallitus on antanut esityksen perusopetuslain väliaikaisen muutoksen jatkamisesta kevään 2021 ajan. OAJ katsoo, ettei lakiesityksessä ole riittävästi otettu huomioon aiemmin nopealla aikataululla annetuissa laeissa olleita puutteita ja epäselvyyksiä aiheuttavia kohtia.

27.10.2020 Lausunto
Lähi- ja etäopetusta ei pidä vaatia opettajilta samaan aikaan poikkeusoloissakaan

OAJ toivoo sivistysvaliokunnalta täsmennyksiä valmisteilla oleviin väliaikaisiin perusopetusta koskeviin lakimuutoksiin. OAJ toivoo perusteluihin kirjausta etäopetuksen vuorovaikutteisuudesta ja siitä, ettei opettajan pidä joutua antamaan lähi- ja etäopetusta samanaikaisesti.

10.06.2020 Lausunto
Sipoo maksumieheksi määräaikaisuuksien ketjuttamisesta

Hallinto-oikeus velvoitti Sipoon kunnan maksamaan kahdeksan kuukauden palkkaa vastaavan korvauksen opettajalle, joka oli otettu määräaikaisiin virkasuhteisiin toistuvasti ilman lain mukaista perustetta.

11.05.2020 Uutinen
Lomautusaalto uhkaa yksityisiä päiväkoteja – OAJ tukee jäseniään

Yksityiset varhaiskasvatuspalvelujen tuottajat suunnittelevat laajoja lomautuksia, kun lapsimäärät päiväkodeissa vähenevät koronaepidemian vuoksi. OAJ vaatii työnantajia luopumaan lomautusaikeista. Järjestö on poikkeusoloissakin jäsentensä tukena.

24.03.2020 Uutinen