• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Käyttökatko Omissa tiedoissa ja Edustettavat jäsenet -palveluissa ja muissa kirjautumista vaativissa palveluissa torstaista 7.12. klo 14 lähtien. Katko kestää seuraavaan aamuun noin klo 7:ään.

Kouvola ketjutti määräaikaisuuksia ilman perusteltua syytä – opettajalle korvauksia

20.02.2023 - 13.59 Uutinen
Kuvituskuva

Hallinto-oikeus katsoi, että Kouvolan kaupungin ylläpitämässä ammattiopistossa työskennellyt päätoiminen tuntiopettaja oli otettu ilman perusteltua syytä viiteen peräkkäiseen määräaikaiseen virkasuhteeseen. Kaupunki velvoitettiin maksamaan opettajalle kymmenen kuukauden palkkaa vastaavan korvauksen sekä oikeudenkäyntikulut. OAJ:n lakimies toimi opettajan oikeudellisena avustajana.

Kouvolan kaupunki perusteli määräaikaisuuksia mm. organisaatiomuutoksella, mutta ei esittänyt tarkempaa selvitystä uudistuksen laajuudesta ja siihen liittyvistä työjärjestelyistä. Yksinomaan opettajan sijoituspaikan muutos ei hallinto-oikeuden mukaan ollut riittävä peruste. Hallinto-oikeus totesi myös, että työvoimapoliittisten koulutusten kilpailuttaminen on osa normaalia koulutusorganisaation toimintaa.

Kaupunki vetosi myös koronaepidemiaa varten saatuun erityismäärärahaan ja siihen, että opettaja oli yhden määräaikaisuuden ajan toiminut sijaisena. Se ei kuitenkaan pystynyt osoittamaan, että nämä syyt olisivat osoittaneet työvoiman tarpeen olleen määräaikainen eikä työnantaja ollut myöskään ilmoittanut näitä perusteita opettajan saamissa virkamääräyksissä.

Hallinto-oikeus totesi, että kahden koulutusorganisaation yhdistymisellä 1.1.2022 alkaen ei ollut arvioinnissa merkitystä, koska viimeinen määräaikainen virkasuhde oli päättynyt 31.12.2021. Opettajalla oli myös määräaikaisten virkasuhteiden aikana reilusti yli päätoimisuutta vastaava työaika ja muodollinen kelpoisuus hoitamiinsa opetustehtäviin.  

Mietityttääkö määräaikaisuuden peruste? Luottamusmies auttaa!

Määräaikaisuudet ovat opetusalalla yleisiä. OAJ riitauttaa oikeudessa vuosittain 10–20 ketjuttamistapausta. Lakipalvelut kuuluvat OAJ:n jäsenetuihin.

Jos epäilet, että virka- tai työsuhdettasi on ketjutettu perusteettomasti, ole ensisijaisesti yhteydessä omaan luottamusmieheesi. Hän on paras asiantuntija selvittämään asiaa ja konsultoi tarvittaessa OAJ:n lakimiehiä. Perustietoa määräaikaisuudesta ja sen perusteista löytyy myös OAJ:n verkkosivujen Työelämäoppaasta.

Jaa