• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Tuloksia haulle "Laki"

Luokanopettajan irtisanominen kumoutui Ähtärissä

Vaasan hallinto-oikeus kumosi Ähtärin kaupungin päätöksen irtisanoa luokanopettajan virkasuhde tuotannollisin ja taloudellisin perustein.

24.11.2021 Uutinen
Hallinto-oikeus kumosi kunnanvaltuuston päätöksen muuttaa lehtorin virka päätoimiseksi tuntiopettajaksi

Hämeenlinnan hallinto-oikeus kumosi Ruoveden kunnanvaltuuston päätöksen, jolla liikunnan ja terveystiedon lehtorina toimivan pääluottamusmiehen virka oli muutettu päätoimiseksi tuntiopettajuudeksi.

23.11.2021 Uutinen
Selkeyttä tekijänoikeuslainsäädännön esitysluonnokseen

Tekijänoikeuslainsäädännön uudistus ei saa johtaa tilanteeseen, jossa muut opettajat tai oppilaitos käyttävät vapaasti toisen opettajan tekemiä opetusmateriaaleja ilman, että siitä sovitaan materiaalin tehneen opettajan kanssa erikseen. Uhkana on myös, että uudistus johtaa tilanteeseen, jossa opettajalle teosten käyttö opetuksessa on nykyistä epäselvempää.

17.11.2021 Blogi
Perhevapaauudistuksen vaikutukset varhaiskasvatukseen pitää ottaa huomioon

Valmisteilla oleva perhevapaauudistus vaikuttaa myös varhaiskasvatuksen järjestämiseen. Vaikutukset pitää ottaa huomioon ennakolta, jotta voidaan riittävin toimin ehkäistä lasten ja henkilöstön kuormittumista, muistuttaa OAJ lausunnossaan.

12.10.2021 Lausunto
Lakimuutos tehostaa viranomaisten puuttumista laittomaan uhkailuun

Hallitus teki keväällä esityksen laittoman uhkauksen syyteoikeuden muuttamiseksi. OAJ tuki esitystä omassa lausunnossaan, sillä opettajiin kohdistuvat laittomat uhkaukset heikentävät merkittävästi työhyvinvointia ja aiheuttavat myös yhteiskunnallista haittaa. Keväällä esitetty lakimuutos tuli voimaan lokakuun alussa.

08.10.2021 Uutinen
Työväenopiston tuntiopettajien työsuhteet vakinaisia

Kolme Helsingin kaupungin työväenopiston tuntiopettajaa riitauttivat pitkään jatkuneen määräaikaketjutuksen käräjäoikeudessa. Pisin ketjutettu määräaikaisuus oli 25 vuotta.

22.09.2021 Uutinen
Opettajalle korvauksia perusteettomista määräaikaisuuksista

Vöyrin kunnassa työskennelleen opettajan määräaikaisia virkasuhteita oli ketjutettu perusteettomasti lähes kymmenen vuoden ajan.

20.09.2021 Uutinen
OAJ kannattaa sitovia mitoituksia

Hallituksen esitysluonnoksessa ehdotetaan, että oppilas- ja opiskelijahuoltolakiin lisätään säännös kuraattori- ja psykologipalveluiden sitovista henkilömitoituksista. Myös kuraattorin kelpoisuusehtoa koskevaan säännökseen esitetään täsmennystä. OAJ kannattaa sitovista mitoituksista säätämistä ja esittää, että lailla säädetään myös opettaja-rehtorimitoituksesta.

21.06.2021 Lausunto
Varhaiskasvatuslakiin ei pidä kopioida perusopetuksen tuen virheitä

OAJ:n mielestä varhaiskasvatuksen tekeillä olevaan lainsäädäntöön ei pidä hyväksyä niitä virheitä, joita perusopetuksen tuen lainsäädännössä on tällä hetkellä.

11.06.2021 Lausunto
OAJ lasten sivistyksellisistä oikeuksista: Opiskeluhuolto säilytettävä kunnissa

OAJ vastustaa opiskeluhuollon psykologi- ja kuraattoripalveluiden siirtoa hyvinvointialueille. Lasten ja nuorten hyvinvoinnin lisäämisen ja sivistyksellisten oikeuksien toteutumisen kannalta on tärkeää, että kouluissa ja oppilaitoksissa on toimiva opiskeluhuolto.

09.06.2021 Lausunto