• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Hallinto-oikeus laittoi stopin ketjutuksille

30.05.2024 - 15.28 Uutinen
Kuvituskuva

Hallinto-oikeus velvoitti Helsingin kaupungin maksamaan espanjan- ja ranskan kielen opettajalle 13 kuukauden palkan, koska kaupunki oli ketjuttanut laittomasti opettajan määräaikaista virkasuhdetta yli 10 vuotta. Päätös on erittäin tärkeä, koska Helsingin kaupungilla on ollut jo vuosia periaate, ettei kielten opettaja voi saada pysyvää virkasuhdetta, jollei toinen opetettava kieli ole englanti tai ruotsi. Tällaista määräaikaisuuden perustetta ei lainsäädäntömme kuitenkaan tunne, toteaa opettajaa oikeudessa avustanut OAJ:n juristi Kristiina Tuhkiainen.

Opettajan virkasuhteita oli ketjutettu yhtäjaksoisesti jo vuodesta 2011. Vuodesta 2013 alkaen oli opettajalla opetustuntien päätoimisuus täyttynyt joka vuosi. Epäselvyyttä ei siis ollut opetustuntien riittävyydestä.

Koska Helsingin kaupungilla oli pysyvä tarve espanjan- ja ranskan kielen päätoimiselle tuntiopettajalle, ei määräaikaisuudelle ollut hallinto-oikeuden mukaan lainmukaista perustetta.

Opettajan virkasuhdetta ei jatkettu enää sen jälkeen, kun opettaja oli riitauttanut oikeudessa määräaikaisen virkasuhteen ketjuttamisen. Opettajan virkasuhde siis päättyi 11 vuoden työskentelyn jälkeen, vaikka Helsingin kaupungilla oli useita hänen kelpoisuuttaan vastaavia opettajan työtehtäviä auki virkasuhteen päättymishetkellä. Opettaja haki kaikkia avoinna olleita tehtäviä, mutta ei tullut yhteenkään tehtävään valituksi.   

Hallinto-oikeus velvoitti Helsingin kaupungin maksamaan korvauksena yli 10 vuotta kestäneestä laittomasta virkasuhteiden kejtuttamisista 13 kuukauden palkan.

Hallinto-oikeus totesi, että työnantajalla on lähtökohtaisesti oikeus järjestää opettajien virat tarkoituksenmukaisimmaksi katsomallaan tavalla. Työnantaja ei kuitenkaan voi käyttää harkintavaltaansa sen periaatteen kiertämiseen, että jos oppiaineen opetustyö on pysyvää, on opettaja otettava palvelussuhteeseen toistaiseksi.

– OAJ on riitauttanut viime vuosina useita tapauksia, joissa opettajia on ketjutettu laittomasti. Kuntien olisi yleisesti syytä tarkemmin arvioida, milloin perusteet määräaikaisen virkasuhteen käytölle ovat olemassa. On edesvastuutonta käyttää kuntalaisten verorahoja korvausten maksamiseen vaan sen takia, etteivät kunnat noudata lainsäädäntöä, muistuttaa OAJ:n juristi Kristiina Tuhkiainen.

Lue myös:

Jos toiminta on vakiintunutta, määräaikaisuudelle ei ole perusteita - Helsingin kaupunki määrättiin korvauksiin

 

Jaa