• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Hallinto-oikeus: Jos toiminta on vakiintunutta, ei määräaikaisuudelle ole perusteita

15.05.2024 - 15.21 Uutinen
Kuvituskuva

Opettaja voitti hallinto-oikeudessa riidan, joka käsitteli määräaikaisuuden laillisuutta. Vastaajana ollut Helsingin kaupunki määrättiin korvauksiin. Hallinto-oikeuden mukaan toiminta oli vakiintunutta, jolloin määräaikaisuudelle ei ollut laillisia perusteita.

Helsingin kaupunki määrättiin toukokuussa korvauksiin Helsingin hallinto-oikeudessa. Tapauksessa oli kyse peruskoulun opettajasta, joka toimi kielten opettajana Helsingin kaupungilla. Helsingin kaupunki oli antanut opettajalle useita peräkkäisiä lukuvuoden kestäviä virkamääräyksiä, joita perusteltiin kieltenopetuksen vakiintumattomuudella ja ennakoimattomuudella. 

– Hallinto-oikeus vahvistaa OAJ:n kannan, että virkasuhteiden pitäisi lähtökohtaisesti olla pysyviä, eikä toiminnan vakiintumattomuudella voi perustella määräaikaisuuksia, jos opetustoiminta jatkuu vuodesta toiseen, kertoo OAJ:n johtava juristi Erkki Mustonen. 

Kaupunki ei ollut esittänyt asiassa mitään uskottavaa selvitystä siitä, että englannin opetustuntien riittävyys olisi ollut epävarmaa tai niiden tarve olisi myöhemminkään olennaisesti vähentynyt. Työvoiman tarve opettajan hoitamien opetustehtävien osalta katsottiin olleen pysyvä ja vuosittain jatkuva.  

– Työnantajan olisi tullut opettajan määräaikaiseen virkasuhteeseen ottamisen sijasta ryhtyä toimenpiteisiin viran täyttämiseksi vakinaisesti julkisella hakumenettelyllä, jatkaa Mustonen. 

Hallinto-oikeus määräsi Helsingin kaupungin maksamaan korvauksena opettajalle kuuden kuukauden palkka vastaavan summan. Tuomio ei ole lainvoimainen.

 

Jaa