• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Tuloksia haulle "Laki"

Ei muutosta ammatillisten eläkeikien korotukseen

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin ei ottanut tutkittavakseen OAJ:n kantelua ammatillisten eläkeikien nostamisesta. Tuomioistuin katsoi, ettei asiassa ole syytä epäillä oleellista ihmisoikeusrikkomusta. OAJ pettyi pahasti.

04.03.2021 Uutinen
Eläkkeeltä töihin palannut voi hakea vuosilisät takautuvasti

Vuosisidonnaisia lisiä voi vaatia maksettavaksi takautuvasti vuodesta 2018 lähtien.

02.03.2021 Uutinen
Varhaiskasvatuslakiin valmisteilla tervetulleita täsmennyksiä

OAJ kannattaa varhaiskasvatuslakiin suunniteltuja muutoksia. Muun muassa pykälään henkilöstömitoituksesta poikkeamisen mahdollisuuksiin on tulossa täsmennys. Lisäksi henkilöstölle on tulossa velvollisuus ilmoittaa epäkohdasta tai epäkohdan uhasta, joka koskee lapsen varhaiskasvatuksen toteutumista.

26.02.2021 Lausunto
OAJ vastustaa opiskeluhuollon kuraattorien ja psykologien siirtämistä hyvinvointialueille

Maan hallitus esittää, että opiskeluhuollon psykologi- ja kuraattoripalvelut siirretään kunnista hyvinvointialueille sote-uudistuksen yhteydessä. OAJ:n mielestä nämä palvelut olisi säilytettävä kuntien tehtävänä.

22.02.2021 Lausunto
Laiton uhkaus virallisen syytteen alaiseksi

OAJ kannattaa suunniteltua laittoman uhkauksen syyteoikeutta koskevan säännöstön muutosta. Muutoksen jälkeen laiton uhkaus olisi virallisen syytteen alainen, jos uhkaus kohdistuu henkilöön hänen työtehtävänsä vuoksi ja jos rikoksentekijä ei kuulu työpaikan henkilöstöön.

09.02.2021 Lausunto
Tekijänoikeus kuuluu oppimateriaalin tekijälle – luovutuksesta sovittava

Poikkeusaikana opettajien tuottaman oppimateriaalien määrä on lisääntynyt. Myös opetustilanteita taltioidaan aiempaa enemmän. Tekijänoikeus on aina sillä, joka on luonut materiaalin, muistuttavat blogissaan OAJ:n lakimies Ira Hietanen-Tanskanen ja neuvottelupäällikkö Markku Perttunen.

09.02.2021 Blogi
Opetusmateriaalien tekijänoikeudet kuuluvat tutkijoille ja opettajille

Yliopistoissa lähtökohtana on, että tutkijan tai opettajan tekemän opetusmateriaalin tekijänoikeudet kuuluvat kokonaisuudessaan työntekijälle. Työnantajan käyttöoikeus kyseiseen materiaaliin edellyttää aina sopimista.

19.01.2021 Blogi
OAJ kommentoi tartuntatautilain muutosta – Muutosten vaikutuksia opetusalaan on arvioitava

Tartuntatautilakiin on tulossa suositusten sijaan velvoittavia määräyksiä siitä, miten koronan leviämistä ehkäistään päiväkodeissa ja oppilaitoksissa. OAJ nosti lausunnossaan esiin opetusalalla työskentelevien jaksamisen sekä opettajien huomioimisen rokotusjärjestyksessä.

18.01.2021 Uutinen
Opettajaan kohdistunut tappouhkaus somevideolla toi sakkoja lukiolaiselle

Opiskelijan sosiaalisessa mediassa julkaisema video sai opettajan pelkäämään henkilökohtaisen turvallisuutensa puolesta.

18.12.2020 Uutinen
Korkein hallinto-oikeus: Kouvola irtisanoi laittomasti

Korkein hallinto-oikeus piti voimassa Itä-Suomen hallinto-oikeuden päätöksen, jolla kumottiin Kouvolan kaupungin ylläpitämän Kouvolan seudun ammattiopiston päätös ammatillisten aineiden lehtorin irtisanomisesta.

26.11.2020 Uutinen