• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

OAJ sivistysvaliokunnalle: Valiokunnan vaadittava varhaiskasvatuslakiin täsmällisempää kirjausvelvoitetta annetusta tuesta

27.10.2023 - 10.19 Lausunto
Kuvituskuva

OAJ oli kuultavana sivistysvaliokunnassa koskien varhaiskasvatuslain muutosta, jolla säädetään siitä, mitä tietoa lapsille annetusta tuesta on kirjattava varhaiskasvatuksen tietovaranto Vardaan.

Varhaiskasvatuksen tietovarantoon (Varda) kerätään tiedot varhaiskasvatuksessa olevista lapsista ja heidän huoltajistaan, toimipaikoista sekä varhaiskasvatuksen henkilöstöstä. Hallituksen esityksen tavoitteena on muuttaa Vardaa koskevaa sääntelyä siten, että kuntien ja kuntayhtyminen olisi tallennettava tietovarantoon varhaiskasvatuksessa annettavan tehostetun ja erityisen tuen sekä yleisen tuen tukipalveluiden hallintopäätösten lukumäärät.

Pelkkä hallintopäätösten lukumäärätiedot eivät riitä. OAJ esittää täsmällisempää kirjaamisvelvoitetta, jolla saataisiin tietoa siitä, miten lapsen tuki todellisuudessa toteutuu. OAJ:n näkemyksen mukaan varhaiskasvatuksen tuen lainsäädäntöä tulisi kehittää, sillä nykyinen lainsäädäntö ei takaa millään tuen tasolla lapselle mitään tuen muotoa tai tukitoimenpiteitä.

Lataa ja lue koko lausunto

Jaa