• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Opettajat saivat korvauksia kunnianloukkauksesta

30.05.2023 - 13.34 Uutinen
Kuvituskuva

Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi viime viikolla kaksi henkilöä kahden opettajan kunnian loukkaamisesta.

Tuomitut esittivät sosiaalisessa mediassa valheellisia tietoja ja vihjauksia siten, että teko aiheutti vahinkoa ja kärsimystä opettajille. Tuomittujen toiminta on myös muulla tavoin halventanut opettajia ja koulun muuta henkilökuntaa.

Tuomittujen postaukset ovat olleet lukuisten eri ryhmien nähtävillä, ja niissä esille tuodut henkilöt sekä heihin yhdistetyt valheelliset tiedot ja vihjaukset ovat olleet helposti yksilöitävissä koulun julkisen sivuston avulla.

Ensimmäiset somepäivitykset ilmestyivät huhtikuussa 2021. Syytösten kohteina olleet opettajat eivät voineet kahteen vuoteen puolustaa itseään, vaikka joutuivat lukemaan valheellisia kirjoituksia itsestään ja kuulemaan niistä kommentteja muilta huoltajilta.

Prosessin kuormittavuutta lisäsi sen pitkä kesto. Työnantaja tuki opettajia muun muassa tarjoamalla työpsykologin palveluita. Opettajat pyysivät OAJ:n lakitiimiltä apua sen jälkeen, kun olivat saaneet kutsun käräjäoikeuden henkilökohtaiseen kuulemiseen. OAJ järjesti oikeudenkäyntiin asianajajan opettajien tueksi.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus toteaa tuomiossaan, että oppilasta on kohdeltu koulussa asianmukaisesti eikä henkilökunta ole syyllistynyt rikoksiin. Käräjäoikeuden mukaan mikään asiassa esitetty seikka ei osoita, että oppilasta olisi pahoinpidelty tai häneen olisi kohdistettu sellaisia rajoittavia toimenpiteitä, joihin ei olisi ollut oikeutta ja jotka eivät olisi olleet perusteltuja. Käräjäoikeus katsookin, että molemmat tuomitut ovat menettelyllään selvästi ylittäneet sen, mitä voidaan pitää hyväksyttävänä arvosteluna.

Tuomitut velvoitettiin suorittamaan molemmille opettajille kunnianloukkauksesta aiheutuneesta kärsimyksestä yhteisvastuullisesti 2.800 euroa korkoineen 7.5.2021 lukien. Lisäksi tuomitut joutuvat maksamaan molemmille opettajille käräjäoikeuden oikeudenkäyntikuluja 3.214,29 euroa viivästyskorkoineen kuukauden kuluttua tuomion antamisesta lukien.

Toinen tuomituista joutuu maksamaan 50 päiväsakkoa, toinen 40. Lisäksi he joutuvat maksamaan todistelukustannuksia ja asianosaiskuluja.

Tuomio on lainvoimainen.

Kyseisestä tapauksesta voit lukea lisää Opettaja-lehden tulevasta numerosta. Jos joudut somehäirinnän kohteeksi, kerro asiasta välittömästi esihenkilöllesi. Myös luottamusmies, työsuojeluvaltuutettu ja työterveys voivat olla tukenasi. Vinkkejä somehäirinnän ennaltaehkäisyyn tai häirintätapauksissa toimimiseen saat OAJ:n Sauna-foorumin somehäirintää käsittelevän illan tallenteesta. Vieraina LM Somecon sosiaalisen median ja viestinnän konsultti Suvi Salminen ja OAJ:n johtava lakimies Erkki Mustonen

Jaa