• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Tuloksia haulle "Koulutusjärjestelmä"

OAJ esitti kantansa ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen toiminnasta perittävistä maksuista

Esitetyllä avoimen koulutuksen maksun korotuksella tavoitellaan korkeakoulujen taloudellisten edellytysten vahvistamista koulutuksen järjestämisessä. OAJ ei kannata maksujen korotusta.

20.02.2024 Lausunto
OAJ esitti normeja purettavaksi

Valtiovarainministeriö kerää ideoita 16.2.2024 asti muun muassa siitä, miten kuntia koskevaa yksityiskohtaista sääntelyä voisi keventää taikka miten kuntien tehtäviä koskevaa sääntelyä tulisi muuten uudistaa. OAJ jätti omat esityksensä ehdotuksiksi eilen.

02.02.2024 Lausunto
OAJ lausui luonnoksesta valtakunnalliseksi nuorisotyön ja -politiikan ohjelmaksi

Lasten ja nuorten hyvinvointi on yksi keskeinen ratkaistava haaste. On tärkeää, että mielenterveyspalveluiden saatavuutta parannetaan ja lasten ja nuorten mielenterveyden tukeminen toteutuu heidän omissa arjen ympäristöissään. Erityisen tärkeää on panostaa ennaltaehkäiseviin toimiin.

23.01.2024 Lausunto
Opettajankoulutuksen opiskelijamäärät ovat kasvaneet, mutta resurssit ovat jääneet jälkeen

Opettajankoulutuksen opiskelijoiden määrä on kasvanut edeltävän vuosikymmenen aikana nopeammin kuin muilla aloilla yliopistoissa. Jos resursseja ei kasvateta riittävästi, on sillä vaikutuksia koulutuksen laatuun. Opetusalan Ammattijärjestö OAJ julkaisi 18.1.2024 selvityksen opettajankoulutuksen nykytilasta yliopistoissa.

18.01.2024 Tiedote
Koulutuksen erityissuojelus rikotaan aikuiskoulutuksen kohdalla

Hallitus on luvannut pitää koulutuksen ”erityissuojelussa”. Jostain syystä näyttää kuitenkin siltä, että aikuiskoulutus on jäänyt suojeluksen ulkopuolelle. Suomi voi menestyä kansainvälisessä kilpailussa vain korkealla osaamistasolla ja jatkuvalla osaamisen päivittämisellä.

10.01.2024 Blogi
Tunnistaako hallitus lainkaan ammattikorkeakoulujen arvoa?

Hallitusohjelman sanat ja politiikan teot ovat räikeässä ristiriidassa ammattikorkeakoulujen osalta. Ammattikorkeakoulut ovat korvaamattoman tärkeä lenkki Suomen kilpailukyvyn rakentamisessa. Ilman niitä tavoite korkeakoulutuksen tarjoamisesta puolelle ikäluokasta ei voi onnistua. Rakenteellisten uudistusten sijaan ammattikorkeakoulut tarvitsevat arvostusta, resursseja ja työrauhaa.

16.12.2023 Blogi
Toisen tutkinnon tekemisen eteen ei saa kasata esteitä

Korkeakoulutetuista osaajista on monilla aloilla huutava tarve. Uudelleen kouluttautumista ei saa vaikeuttaa, sillä se olisi karhunpalvelus sekä alan vaihtajille että työvoimaa tarvitseville työnantajille. OAJ, SYL ja SAMOK vastustavat Opetus- ja kulttuuriministeriön suunnitelmia heikentää toisen tutkinnon tekemisen rahoitusta korkeakouluilta.

15.12.2023 Uutinen
Yliopistopäivillä puhututti koulutuksen digitaalisuus ja tekoälyn uhat ja mahdollisuudet

Tämän vuoden Yliopistopäivillä esitelmien painopisteessä näkyi yliopistojen tulevaisuuden ohella koulutuksen digitalisoituminen, tekoäly sekä digitaaliset tekijänoikeuskysymykset. OAJ ja Yliopistojen opetusalan liitto YLL pitivät vuosittaiset Yliopistopäivät Espoon Hanasaaressa 17. ja 18.11.2023.

20.11.2023 Uutinen
Lasten kasvattaminen on yhteistyötä

On selvää, että huoltajilla on päävastuu lasten kasvatuksesta. Mutta he eivät selviä eikä heidän tarvitse selvitä yksin. Kun esimerkiksi koulun resurssit ovat kunnossa ja yhteistyö toimii, lapset saavat tarvitsemansa tuen kasvaakseen täyteen ihmisyyteen ja osaksi yhteiskuntaa, kirjoittavat OAJ:n juristi Ira Hietanen-Tanskanen ja Vanhempainliiton järjestöpäällikkö Valtteri Tervala.

18.10.2023 Blogi
OAJ 50 vuotta – Tulevaisuuksia Suomelle, yhdessä!

OAJ:n tulevaisuuspamfletti kokoaa yhteen 10 eri alan asiantuntijan kirjoitusta siitä, mistä tulemme, missä olemme ja miten matkaamme kohti kestävää tulevaisuutta.

26.09.2023 Julkaisu