• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Tuloksia haulle "Koulutusjärjestelmä"

Maksuton koulutus on hyvinvointimme kivijalka

Tutkintokoulutuksen maksuttomuus on ennen kaikkea periaatteellinen kysymys. Korkeakoulutuksen maksuttomuuden on oltava linjassa koko koulutusjärjestelmän maksuttomuuden kanssa.

14.02.2023 Näkemys
Inkluusio, osallisuus, saavutettavuus

OAJ ja Okka-säätiö järjestävät syksyn 2022 ja kevään 2023 aikana webinaarisarjan, jossa pureudutaan elinvoimaisen ja kestävän työelämän kehittämistarpeisiin ja siihen, miten koulutuksella vastataan näihin odotuksiin. Webinaarit järjestetään yhteistyössä ammattikorkeakoulujen ammatillisten opettajakorkeakoulujen verkoston kanssa.

10.02.2023 Tapahtuma
Miten käy kädentaitojen digiajassa? – Osaamisperusteisuus 2040

OAJ ja Okka-säätiö järjestävät syksyn 2022 ja kevään 2023 aikana webinaarisarjan, jossa pureudutaan elinvoimaisen ja kestävän työelämän kehittämistarpeisiin ja siihen, miten koulutuksella vastataan näihin odotuksiin. Webinaarit järjestetään yhteistyössä ammattikorkeakoulujen ammatillisten opettajakorkeakoulujen verkoston kanssa.

10.02.2023 Tapahtuma
OAJ kannattaa esitystä yleisistä kielitutkinnoista annetun asetuksen muuttamiseksi

Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi yleisistä kielitutkinnoista annetun valtioneuvoston asetuksen säännöksiä, jotka koskevat yleisten kielitutkintojen tutkintotoimikuntaa sekä tutkintojen järjestämistä koskevien sopimusten sisältöä

29.11.2022 Lausunto
Opetushallitus esittää lukiodiplomin aseman vahvistamista – OAJ komppaa

OAJ on pitkään ajanut lukiodiplomien aseman vahvistamista. Nyt moni OAJ:n näkemys saa tukea Opetushallituksen tuoreesta esityksestä. Tulevan hallituksen olisi tärkeää heti ensimetreillään tarttua toimeen, jotta kehittäminen etenee ja lukiodiplomilla olisi jatkossa mahdollista korvata yksi ylioppilastutkinnon kokeista, OAJ:n erityisasiantuntija Tuomo Laakso toteaa.

29.11.2022 Uutinen
Ammatillisessa koulutuksessa tarvitaan oppimisen tukea – poliitikot samaa mieltä

Oppimisen tuen tarve ammatillisessa koulutuksessa on tullut selväksi myös päättäjille, kertoo OAJ:n teettämä kysely. Valtaosa puolueiden päättäjistä kannatti väittämää, että ammatillisen koulutuksen opiskelijoiden oikeudesta tukiopetukseen ja osa-aikaiseen erityisopetukseen on säädettävä lailla.

09.11.2022 Uutinen
Korkeakoulujen jatkuvan oppimisen vastuuta halutaan kasvattaa

Korkeakoulujen jatkuvan oppimisen strategialuonnoksessa ehdotetaan yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen roolin vahvistamista jatkuvassa oppimisessa.

04.11.2022 Lausunto
OAJ kiittää: Opettajarekisterin valmistelutyöt alkaneet

Opetus- ja kulttuuriministeriössä on ryhdytty tekemään opettajarekisterin perustamista pohjustavia valmisteluja. OAJ kiittää tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkosta valmistelutyön aloittamisesta. Maamme seuraavan hallituksen on välittömästi tehtävä päätös opettajarekisterin perustamisesta ja osoitettava siihen rahoitus.

01.11.2022 Uutinen
Puolueilta vahva tuki: Varhaiskasvatuksen opettajankoulutuspaikkoja lisättävä

Varhaiskasvatuksen opettajankoulutuksen aloituspaikkamäärän nostamiselle on vahva tuki kaikilta eduskuntapuolueilta. OAJ teetti Aula Research -yhtiöllä selvityksen, jossa kysyttiin kaikkien puolueiden päättäjiltä, pitääkö varhaiskasvatuksen opettajien saatavuus tulevaisuudessakin varmistaa lisäämällä yliopistojen opettajankoulutuksen aloituspaikkamäärää.

29.10.2022 Tiedote
Lasten osallistumista laadukkaaseen pedagogiseen varhaiskasvatukseen on edistettävä suunnitelmallisesti

Hallitus on päättänyt ensi vuoden budjettiin liittyen alentaa pysyvästi varhaiskasvatuksen asiakasmaksuja. Varhaiskasvatuksen asiakasmaksuja alennettaisiin nostamalla tulorajoja 33 prosenttia. Kuntien asiakasmaksutuottojen arvioidaan alenevan noin 70 miljoonaa euroa. Tämä kompensoitaisiin kunnille kohdistamalla heille aiempaa suurempi osa yhteisöveron tuotosta.

14.10.2022 Lausunto