• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

OAJ julkaisee lobbausrekisterinsä syksyltä 2022 – Haluamme olla avoimuuden edelläkävijöitä

10.02.2023 - 09.59 Uutinen
Kuvituskuva

OAJ julkaisee jatkossa puolivuosittain avoimuusrekisteritietonsa, jossa kerrotaan, keitä poliittisia päättäjiä eli kansanedustajia, ministereitä ja valtiosihteereitä järjestö on lobannut tärkeimmissä ajankohtaisissa edunvalvonnallisissa teemoissa. Syksyn 2022 avoimuusrekisteri on nyt julkaistu ja se on luettavissa OAJ:n verkkosivuilla.

OAJ kannattaa lainsäädännön valmisteluun ja budjettivallan käyttöön liittyvän vaikuttamistyön avoimuuden lisäämistä.

– Haluamme jo ennen avoimuusrekisterin käyttöönottoa arvojemme mukaisesti kertoa omasta vaikuttamistyöstämme. Jatkossa kerromme puolivuosittain, keitä poliittisia päättäjiä olemme tavanneet ja mistä aihepiireistä, kertoo OAJ:n järjestöjohtaja Pasi Pesonen.

Avoimuusrekisteriä koskeva laki astuu voimaan 1.1.2024, jonka jälkeen kaikkien lobbausta harjoittavien järjestöjen ja yritysten on kerrottava vaikuttamistyöstään. Lain tarkoituksena on parantaa päätöksenteon läpinäkyvyyttä ja sitä kautta torjua epäasiallisen vaikuttamista sekä vahvistaa kansalaisten luottamusta poliittiseen järjestelmään.

Syksyllä 2022 OAJ:n edustajat tapasivat poliittisia päättäjiä ja virkamiesjohtoa muun muassa vuoden 2023 budjetin, varhaiskasvatuksen opettajien koulutusmäärien noston sekä oppimisen tukeen liittyvien asioiden tiimoilta. Pääpaino OAJ:n vaikuttamistyössä on ollut järjestön eduskuntavaalitavoitteiden edistämisessä.

Lue tarkemmin keitä ja mistä asioista OAJ:n edustajat lobbasivat syksyllä 2022 

Jaa