• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

OAJ:n hallitus päätti painostustoimista

08.11.2023 - 19.50 Uutinen
Kuvituskuva

OAJ ei voi hyväksyä hallitusohjelman mukaista vientivetoista työmarkkinamallia. Järjestö päätti ylimääräisessä hallituksen kokouksessaan edetä kohti painostustoimia. OAJ pitää edelleen neuvottelutietä parhaimpana ratkaisuna ja on valmis neuvottelemaan uudesta työmarkkinamallista.

OAJ:n ylimääräinen hallitus kokoontui tänään keskustelemaan työmarkkinatilanteesta ja erityisesti hallitusohjelman mukaisesta vientivetoisesta työmarkkinamallista.

– OAJ vastustaa jyrkästi vientivetoisen työmarkkinamallin säätämistä lakiin. Se rajoittaisi merkittävästi sopimusvapauttamme, jäykistäisi palkanmuodostuksen sekä työ- ja virkaehtosopimusten kehittämisen ja tekisi sovitteluinstituution täysin turhaksi. Vaarana on, että erityisesti julkisen sektorin naisvaltaisten alojen palkkakehitys jämähtää, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto sanoo.

– Olemme koko syksyn ehdottaneet, että neuvottelut työmarkkinamallista käynnistettäisiin keskeisten liittojen ja neuvottelujärjestöjen kesken. Työministeri Arto Satosen seminaarissa kävimme tänään erittäin hyvää keskustelua. Valitettavasti työministeri ei kuitenkaan päättänyt käynnistää neuvotteluprosessia, vaan asia eteni välittömästi lausuntokierrokselle, Murto toteaa.

OAJ:n hallitus päätti edetä kohti painostustoimia, joista ilmoitamme tarkemmin myöhemmin.

– OAJ:lla on todella korkea kynnys ryhtyä painostustoimiin. Olemme edelleen valmiita neuvottelemaan uudesta työmarkkinamallista ja todella toivomme, että neuvottelut käynnistyisivät pikaisesti, Murto sanoo.