• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Rauhan avain -palkinto nuoria tukevalle Mentoring for Future -hankkeelle

21.09.2023 - 12.21 Uutinen
Kuvituskuva

CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundation, Ahtisaari-päivät ja Opetusalan Ammattijärjestö OAJ jakoivat vuoden 2023 Rauhan avain -palkinnon Mentoring for Future -hankkeelle, joka kannustaa ja tukee nuoria tavoittelemaan omia unelmiaan riippumatta etnisestä tai sosiaalisesta taustasta ja rohkaisee hakemaan korkeakouluopintoihin.

CMI:n lanseeraama ja tänä vuonna ensimmäisen kerran myönnettävä Rauhan avain -palkinto jaetaan jatkossa vuosittain kansainvälisenä rauhanpäivänä 21. syyskuuta. Palkinto myönnetään oman yhteisönsä ja CMI:n valitsemalle toimijalle, jonka pienet teot ovat luoneet ympärilleen kestävää, inhimillistä rauhaa.

Vuoden 2023 palkinnon saajaksi haettiin koulumaailman toimijaa, joka on edistänyt toiminnallaan rauhanomaista toimintatapaa ja ilmapiiriä. Tämänvuotinen palkinto jaettiin yhteistyössä Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n kanssa.

Rauhan avain -palkinnon vuonna 2023 saa Rauhan ja hyvinvoinnin järjestön vetämä Mentoring for future -hanke, jonka tavoitteena on tarjota erityisesti maahanmuuttaja- ja ulkomaalaistaustaisille nuorille kattava kuva erilaisista koulutus- ja uramahdollisuuksista, ja antaa työkaluja unelmien saavuttamiseen. Suurimmaksi osin vapaaehtoisvoimin toimiva hanke tekee yhteistyötä koulujen kanssa järjestämällä mm. työpajoja, seminaareja ja webinaareja yläkoululaisille, lukiolaisille sekä korkeakouluopiskelijoille. Se on järjestänyt nuorille myös harjoittelupaikkoja.

– Kun hanketta tehdään nuorilta nuorille, se myös tavoittaa kohderyhmänsä parhaiten. Mentoring for future -hanketta ja sen kaltaisia tarvitaan erityisesti nyt, kun polarisaatio yhteiskunnassa uhkaa kasvaa. Nuorten tulevaisuususkoa syö ensi sijassa näköalattomuus ja toivottomuus. Siksi jokainen teko unelmoinnin mahdollistamiseksi on äärimmäisen tärkeä, painottaa OAJ:n järjestöjohtaja Pasi Pesonen.

– Palkintoraati oli valinnasta yksimielinen. Hankkeen katsottiin olevan lähellä kohderyhmää ja aidosti yhteisönsä luoma. Sen voidaan katsoa tavoittavan laajasti ja aidosti osallistavan kohderyhmää. Hankkeen vaikutukset näkyvät monella eri tasolla ruohonjuuritasolta rakenteisiin – ja sen voidaan näin katsoa edistävän yhdenvertaisuutta ja näin myös edistävän yhteiskuntarauhaa, kertoo palkintoraadin sihteeri, CMI:n Ahtisaari-päivien hankepäällikkö Aino Niskala.

Palkinto luovutetaan Mentoring for Future -hankkeen edustajille 21.9.2023 järjestettävässä tilaisuudessa. Palkinnon suojelijana toimii kansanedustaja ja entinen ulkoministeri Pekka Haavisto.

– Mentoring for Future -hanke tekee hyvää työtä siinä,miten mentorointia voidaan käyttää nuorten asioiden edistämiseksi, rauhan asian edistämiseksi ja miten eri resursseja voidaan yhdistää rauhan puolesta, toteaa Haavisto.

Hankkeen projektiasiantuntijat Faisa Qasim ja Salaado Qasim olivat otettuja kuullessaan hankkeen tunnustuksesta.

– Kaikki tämä työ on lähtenyt tarpeesta, ja se on ollut hyödyksi nuorille. Me uskomme tähän hankkeeseen. Tässä on valtava voima, ja me voimme todella tehdä muutosta.

OAJ, CMI ja Ahtisaari-päivät onnittelevat voittajaa!

Palkintoraadissa mukana olivat CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundationin hankepäällikkö Otto Turtonen, Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n erityisasiantuntija Päivi Lyhykäinen, SOOL ry:n jäsen ja opiskelijaksi opiskeleva Emppu Laakkonen, Sitran johtava asiantuntija Riikka Marjamäki sekä esiintyjä ja kasvatustieteiden maisteri Ernest Lawson.

Lue lisää Rauhan avain -palkinnosta

Vuoden 2023 Rauhan avain -palkinto koulumaailman toimijalle – ehdota saajaa