• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Ammatillisesta koulutuksesta ei ole varaa leikata

23.08.2024 - 10.11 Tiedote
Kuvituskuva

Ammatilliseen koulutukseen ei ole syytä tehdä enää yhden yhtä lisäleikkausta. Jo päätetyt leikkaukset on peruttava. OAJ:n työolobarometrin mukaan puolet ammatillisen koulutuksen henkilöstöstä tekee jo nyt melko usein tai erittäin usein liikaa työtä.

Hallitus päätti kevään kehysriihessä leikata ammatillisesta koulutuksesta sata miljoonaa euroa ja halusi kohdistaa sen ammatillisen perustutkinnon tai korkeamman koulutusasteen tutkinnon suorittaneihin. 

– Nyt hallituksen budjettiriihessä on vaarana, että leikkaussumma kasvaa vielä suuremmaksi ja vähentää entisestään opetuksen resursseja. Vaikutus olisi tuhoisa. Tulevaisuuden työvoimatarvetta ei saada täytettyä ilman ammatillista koulutusta, OAJ:n koulutuspolitiikan johtaja Nina Lahtinen toteaa.

Ammatillinen on tärkeässä roolissa sekä nuorten että aikuisten kouluttamisessa.

– Ammatillinen koulutus on myös tärkeä väylä uudelleenkouluttautumiseen tilanteessa, jossa työntekijä tarvitsee lisäosaamista tai joutuu katoavan työpaikan vuoksi hakeutumaan uudelle alalle. Leikkaukset viestivät siitä, että hallitus ei ymmärrä tätä, tai ainakaan sille ei anneta arvoa, Lahtinen jatkaa.

OAJ:n tuoreesta työolobarometristä selviää, että puolet ammatillisen koulutuksen henkilöstöstä tekee jo nyt melko usein tai erittäin usein liikaa työtä. 

– Jo tällä hetkellä ammatillisen koulutuksen opettajat joutuvat venymään eikä kontaktiopetusta ole riittävästi. Näillä leikkauksilla ei millään tavalla paranneta tilannetta, Lahtinen korostaa.

Jo aiemmin päätetty sadan miljoonan euron leikkaus tarkoittaa laskennallisesti yli 1 300 opettajaa tai noin 8 000 opiskelijaa vähemmän. 

– Kun samaan aikaan kaiken kukkuraksi aikuiskoulutustuki lakkautettiin, jäävät lukuiset yritykset ja työnantajat ilman tarvittavaa työvoimaa. Oliko Suomessa todella niin paljon liikaa osaajia? Ja nyt budjettiriihessä oltaisiin kasvattamassa tätä lukua entisestään. Tämä tulee vaikeuttamaan Suomen nousua pois taloudellista taantumasta, Lahtinen alleviivaa.

Hallituksen lupaukset hallinnollisen työn keventämisestä tai oppimisen tuen korjaamisesta eivät toteudu. 

– Opiskelijoiden ohjaukseen liittyvän HOKS-työn byrokratia ei hallituksen suunnitelmissa todellisuudessa kevene kuin nimeksi ja vähäkin muka säästyvä aika leikataan toisaalta. Opetuksen ja ohjauksen määrä ei siis lisäänny, hallinnollinen työ jää käytännössä ennalleen ja käteen jäävät vain leikkaukset. Ammatillisen koulutuksen oppimisen tukeenkaan ei todellisuudessa näytä tulevan lisää rahaa toisin kuin hallitusohjelmassa luvattiin, OAJ:n erityisasiantuntija Mirjami Lehikoinen sanoo.

Jaa