• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

OAJ järjestää poliittisen lakon varhaiskasvatuksessa pääkaupunkiseudulla 31.1.2024

23.01.2024 - 12.00 Tiedote
Kuvituskuva

OAJ:n hallitus päätti viime viikon kokouksessaan järjestää poliittisen lakon keskiviikkona 31.1.2024. Lakko toteutetaan pääkaupunkiseudulla kaikissa varhaiskasvatuksen yksiköissä.

OAJ:n jäsenistä lakon piirissä ovat kaikki pääkaupunkiseudun (Espoo, Helsinki, Kauniainen, Vantaa) varhaiskasvatuksessa työsuhteessa työskentelevät sopimusalasta ja työnantajasta riippumatta. Lakolla pyritään vaikuttamaan OAJ:n jäsenille ja koko opetus- ja tutkimusalalle erityisen haitallisiin työelämäheikennyksiin. 

Jäsenistöltä vahva tuki lakolle 

Tammikuussa OAJ:n tekemässä jäsenkyselyssä jäsenet antoivat vahvan tuen lailliselle lakolle. Varhaiskasvatuksen vastaajista peräti 87 prosenttia oli valmiita lakkoon. 

– OAJ:n kynnys poliittisiin työtaisteluihin on äärimmäisen korkea. Nyt kynnys ylittyy, koska rakentava ja tiivis vuoropuhelu maan hallituksen kanssa ei ole tuottanut tulosta, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto toteaa. 

OAJ ymmärtää tarpeen tasapainottaa julkista taloutta ja nostaa työllisyysastetta, mutta kaikki esitetyt työelämäheikennykset eivät tue näitä tavoitteita. OAJ:n järjestämällä lakolla ei vastusteta maan hallitusta, vaan hallituksen suunnittelemia opetus- ja tutkimusalalla työskenteleville erityisen haitallisia työelämäheikennyksiä. Jäsenkysely tukee OAJ:n näkemyksiä siitä, että vientivetoista työmarkkinamallia ja sen lisäksi määräaikaisten aseman heikentämistä, aikuiskoulutustuen lakkauttamista ja ensimmäisen sairauspäivän palkattomuutta ei voi hyväksyä.  

Maan hallitukselta odotetaan johtajuutta

OAJ on pitkin syksyä esittänyt neuvotteluja työmarkkinamallista ja vaihtoehtoisia ratkaisuja keskeisimpiin työelämäkysymyksiin.  

– Tulehtuneessa tilanteessa tarvitaan kaikilta osapuolilta pragmaattisuutta ja kykyä kompromisseihin. Toivon erityisesti maan hallituksesta löytyvän nyt sellaista johtajuutta, jonka avulla kriisiytynyt työmarkkinatilanne saadaan ratkaistua. Nyt olisi viisasta estää tilanteen pahempi kärjistyminen, Murto muistuttaa. 

OAJ esittää edelleen vetoomuksen muille työmarkkinaosapuolille, että neuvottelupöytään työmarkkinamallista palataan viipymättä. OAJ myös julkaisi tänään Ammattiliitto Jytyn kanssa yhteisen kannanoton, jossa vedotaan sopimusvapauden säilyttämisen ja neuvottelutien puolesta.  

 

Lakolla vaadimme parempaa työelämää

  • Poliittisen työtaistelun syynä ovat maan hallituksen ajamat työelämäheikennykset, kuten lakiin säädettävä vientivetoinen työmarkkinamalli. Lue vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin täältä!

  • Vientivetoinen työmarkkinamalli, aikuiskoulutustuen lakkauttaminen, määräaikaisten aseman heikentäminen, ensimmäisen sairaslomapäivän palkattomuus. Hallitusohjelmassa on useita esityksiä, jotka toteutuessaan heikentäisivät merkittävästi OAJ:n jäsenten asemaa. Pidämme jäsentemme puolia ja haemme ratkaisuja, jotka rakentaisivat oikeudenmukaista ja turvallista työelämää. Lue lisää heikennyksistä ja OAJ:n vaikuttamisesta täältä.

 

Jaa