ETUCE (European Trade Union Committee for Education) on eurooppalaisten opetuksen alan ammattijärjestöjen kattojärjestö. ETUCEn konferenssi järjestettiin Montenegron Budvassa 26.–27.11.
Konferenssin teemana oli julkisen koulutuksen tulevaisuus Euroopassa. Konferenssissa käsiteltiin myös useita muita aiheita ja asialistalla oli muun muassa linjapaperi tekoälyn ja digitalisaation vaikutuksesta koulutukseen.
Tekoäly mullistaa oppimisen ja opettamisen
OAJ:n koulutuspolitiikan päällikkö Jaakko Salo piti puheenvuoron liittyen ETUCEn tekoälyä koskeviin linjauksiin. Hänen mukaansa tekoälykehityksessä on ratkaisevan tärkeää, että opettajat ja opettajaliitot ovat kehityksessä aktiivisia toimijoita, eivät vain reagoijia.
– Tekoäly voi mullistaa tavan, jolla opetamme ja opimme sekä työskentelemme. Siitä voi olla suurta hyötyä koulutukselle ja alalla työskenteleville. Samalla sen käyttöön voi liittyä lukuisia riskejä niin oppimiseen kuin vaikkapa yksilön oikeuksiin ja tietoturvaan liittyen. Vaikutusta koulutukseen on syytä pohtia koko Euroopan tasolla ja tätä teemme aktiivisesti myös OAJ:ssä, Salo toteaa.
Linjapaperissa korostetaan opettajien erityistä roolia koulutuksessa, jota ei voi tekoälyllä korvata. Parhaimmillaan tätä roolia voitaisiin tukea tekoälyä hyödyntämällä, mutta tämä edellyttää opettajien tekoälyosaamisesta huolehtimista. Samoin tekoälyn hyödyntämistä koulutuksessa on tehtävä koulutuksen ehdoin, ei ainoastaan teknologiayritysten kaupallisista tarkoitusperistä.
Teksti jatkuu kuvan jälkeen.
Euroopan alueella oltava koulutettuja ja kelpoisia opettajia
OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto piti puheenvuoron koskien ETUCEn strategista ohjelmaa vuosille 2025–2028.
– Opetusalan tulevaisuuden ja koulutuksen laadun kannalta olennaista on nostaa ETUCEn toimesta yhä vahvemmin opettajien työn arvostusta ja sitä, että koko Euroopan alueella on jatkossa koulutettuja ja kelpoisia opettajia, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto painottaa.
Hänen mukaansa ETUCEn pitäisi keskittyä vaikuttamaan vahvemmin EU:n parlamentin ja komission suuntaan, jotta koulutuksen rahoitus nousee tämän kauden johtavaksi teemaksi. Lisäksi ETUCEn on toiminnassaan keskityttävä tulokselliseen edunvalvontaan ottaen huomioon vastuullinen taloudenpito.
Teksti jatkuu kuvan jälkeen.
Korkeakoulujen tulee olla vahvasti ja pitkäjänteisesti julkisesti rahoitettuja
OAJ:n varapuheenjohtaja Katariina Kattelus piti puheenvuoron koskien laadukasta korkeakoulutusta sekä tutkimuksen merkitystä.
– Olemme yhtä mieltä siitä, että korkeakoulutuksen rahoitus on pirstaloitunut ja kilpaillun rahoituksen osuus on kasvanut. Tämä heikentää tutkijan urien houkuttelevuutta. Pidämme tärkeänä, että korkeakoulujen tulee olla vahvasti ja pitkäjänteisesti julkisesti rahoitettuja niin, että korkeakoulut pystyvät toimimaan laadukkaasti laajenevassa tehtäväkentässään. Vakaa ja ennustettava perusrahoitus vahvistaa koulutuksen laatua, Kattelus toteaa.
Hänen mukaansa korkeakoulujen tulee olla vetovoimaisia ja hyviä työpaikkoja, jotta akateeminen ura houkuttelee jatkossakin lahjakkaita opettajia ja tutkijoita.
– Palkan ja työehtojen tulee olla kunnossa. Määräaikaisista työsuhteista on saatava pysyviä, Kattelus painottaa.
Teksti jatkuu kuvan jälkeen.
Murto ETUCEn hallitukseen
OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto valittiin ETUCEn hallitukseen kaudelle 2025–2028. ETUCEn uudeksi puheenjohtajaksi valittiin John MacGabhann Irlannista.
OAJ:ä konferenssissa edustivat puheenjohtaja Katarina Murto, 1. varapuheenjohtaja Katariina Kattelus, koulutuspolitiikan päällikkö Jaakko Salo ja kansainvälisten asioiden päällikkö Christer Holmlund, joka toimi myös konferenssin vaalivaliokunnan puheenjohtajana.
ETUCE (European Trade Union Committee for Education) on eurooppalaisten opetuksen alan ammattijärjestöjen- ja liittojen kattojärjestö, joka toimii 51 maassa ja jossa on yhteensä 11 miljoonaa jäsentä Euroopassa.