• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

OAJ: Pääministerin kutsuttava keskeiset liitot koolle neuvottelujen käynnistämiseksi työmarkkinamallista

09.02.2024 - 07.05 Tiedote
Kuvituskuva

Ylimääräiseen kokoukseen kokoontunut OAJ:n hallitus keskusteli työmarkkinatilanteesta eilen illalla. OAJ esittää, että työmarkkinakriisin ratkaisemiseksi pääministerin pitää kutsua keskeiset liitot koolle kaksikantaisten neuvottelujen käynnistämiseksi työmarkkinamallista. Järjestön hallituksen mielestä työmarkkinoiden umpisolmu on ratkaistava, mutta juuri nyt ei ole tarkoituksenmukaista järjestää uusia lakkoja.

Työmarkkinakriisin ratkaiseminen edellyttää nyt maan hallitukselta pragmaattisuutta ja toimenpiteitä.

– Nyt on välttämätöntä ratkaista paheneva työmarkkinakriisi ja palata viipymättä neuvottelupöytään työmarkkinamallista. Pääministerin pitää kutsua keskeiset liitot koolle kaksikantaisten neuvottelujen aloittamiseksi. Neuvottelut on aloitettava niiden keskeisten liittojen kesken, jotka pöytään ovat valmiita ja halukkaita tulemaan. Lakitie vientimallista ei ole järkiratkaisu kenellekään, eikä sitä pidä väkisin viedä eteenpäin, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto toteaa.

OAJ:n hallitus katsoo, että neuvottelupöytään paluun pitäisi edesauttaa myös siinä, että joissakin muissa työelämäkysymyksissä löytyisi laajempaa ymmärrystä ja tahtoa tasapainoisille ratkaisuille.

– Työmarkkinakriisin mahdollinen syveneminen tulee näkymään seuraavalla sopimuskierroksella, ja tämä on syytä välttää. Jos hallitus vie vientimallin lakiin, se vastaa seurauksista ja siitä, että se samalla ajaa sovitteluinstituution alas, Murto painottaa.

Kevään aikana työmarkkinamallin lisäksi etenkin aikuiskoulutustuen korvaava malli on ratkaistava.

– On päivänselvää, että opettajat eivät lainarahalla tule jatkokouluttautumaan ja hankkimaan pätevyyttä esimerkiksi erityisopettajaksi. Erityisopettajista on valtava pula, eikä oppimisen tuen uudistaminen toimi jatkossakaan, jos erityisopettajia ei ole riittävästi, Murto korostaa.

Tilannearvion perusteella OAJ:n hallitus katsoi, että juuri nyt ei ole tarkoituksenmukaista jatkaa lakkoja. OAJ:n hallituksella on valmius tehdä päätöksiä mahdollisista järjestöllisistä toimista myöhemmin, mikäli tarve vaatii.

Jaa