• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Työhyvinvointi

Opetusalan ammattilainen, kuinka voit? OAJ edistää jäsentensä työhyvinvointia. Tarjoamme työkaluja työssäjaksamiseen. Tavoitteenamme on, että jokaisen jäsenen työhyvinvointi lisääntyy!

 

OAJ:n työhyvinvointirahasto

OAJ haluaa auttaa jäseniään työelämässä. Työhyvinvointirahasto tukee yhdistysten, jäsenten yhteenliittymien ja jäsenten kehittämistyötä sekä työelämän laatua edistävää toimintaa.

Tutustu rahastoon

Opetusalan työolobarometri

Joka toinen vuosi toteutettava työolobarometri tukee OAJ:n tavoitteita koulutus-, kasvatus- ja tutkimusalan ammattilaisten etujen ajamisessa. Seuraava työolobarometri toteutetaan marraskuussa 2021 ja julkaistaan alkuvuodesta 2022.

Tutustu työolobarometriin
 

TUNNISTA.

Epäasiallinen kohtelu voi olla esimerkiksi vähättelyä, uhkailua tai sosiaalista eristämistä. Sitä ei ole aina helppo tunnistaa. Missä kulkee raja?

Lue lisää

TOIMI.

Työnantajalla on velvollisuus puuttua väkivaltaan ja sen uhkaan sekä epäasialliseen kohteluun. Siksi on tärkeää ottaa vaikea aihe rohkeasti puheeksi. Mutta miten?

Lue lisää

EHKÄISE.

Epäasiallinen kohtelu syntyy usein epäselvyyksistä tai kasvaneesta kuormituksesta. Ongelmia voi ehkäistä ennalta. Mitkä keinot toimivat?

Lue lisää

tyhy logo netti JPG-rajattu lohkoon-1.jpg

Apua työn rajaamiseen ja jaksamiseen

Seuraa ja suunnittele työaikaasi Vipu-sovelluksella

Tarjoamme jäsenillemme mahdollisuuden omatoimiseen työajan seuraamiseen ja rajaamiseen. Voit seurata ja suunnitella työaikaasi kätevästi OAJ:n Vipu-sovelluksella.

Siirry Vipuun

Tietoa työstä ja tukea työssäjaksamiseen

Työelämäoppaamme antaa koulutuksen, kasvatuksen ja tutkimuksen alan ammattilaisille tietoa alan työehdoista ja ratkaisuja ongelmatilanteisiin.

Siirry oppaaseen

Hae Kiila-kuntoutukseen!

Perusopetuksen ja lukion opetushenkilöstölle on tarjolla OAJ:n hakema Kiila-kuntoutusjakso. Kuntoutuksen tavoitteena on parantaa työkykyä ja tukea pysymistä työelämässä. Voit myös hakea moniammatilliseen yksilökuntoutukseen.

Lue lisää

Työsuojelusta tukea jäsenelle

Opettajien ja alan esimiesten hyvinvointi ja turvallisuus työssä on meille tärkeää. OAJ tekee jatkuvasti töitä sen eteen, että koulutus-, kasvatus- ja tutkimusalan ammattilaiset voivat mahdollisimman hyvin.

Työsuojelun ja -hyvinvoinnin edunvalvonta

Hyvinvointi osana kokouksia

Työhyvinvoinnin ja -turvallisuuden kehittäminen edellyttää avointa puhetta työpaikoilla.

Työhyvinvointi ja -turvallisuus yhteiseksi puheeksi

Uuden työntekijän perehdytys tehtäviinsä

Johtaja tai esimies vastaa perehdytyksen järjestämisestä.

Uuden työntekijän rekrytointi ja perehdytys

Arjen hyvinvointi- ja turvallisuustyö

Päiväkodin, koulun tai oppilaitoksen laadukas johtaminen lähtee hyvinvoinnin ja turvallisuuden johtamisesta.

Hyvinvoinnin ja turvallisuuden johtaminen

Ota haltuun työhyvinvoinnin aakkoset!

Työhyvinvoinnin parantaminen ei vaadi taikatemppuja. Kokosimme vinkkejä, joilla jokainen voi osaltaan parantaa työyhteisönsä vuorovaikutusta.

Työhyvinvoinnin ABC

Työkaluja opettajan hyvinvointiin

Miten opettaja voi tukea palautumistaan? Mistä hyvä aivoterveys rakentuu? Mitä on opettajan työn kognitiivinen ergonomia? Aivotutkija Minna Huotilainen antaa videoilla konkreettisia vinkkejä opettajan hyvinvointiin.

Katso videot!
 

Eikö ratkaisua löytynyt?

Oma luottamusmiehesi ja OAJ:n toimiston asiantuntijat tukevat ja auttavat sinua työelämän eri tilanteissa. Katso, ketkä auttavat sinua.

OAJ apunasi

Jäsenetuja hyvinvointiin ja työstä irtautumiseen

Alennusta jäsenkortilla

OAJ:n jäsenkortilla saat etuja useista hyvinvointia tukevista palveluista, kuten kuntosalista, hammashoidosta ja taidemuseoista. Hyödynnä myös kampanjaedut ja jäsenyhdistysten tarjoamat edut.

Tutustu etuihin

Virkistävää vapaa-aikaa

Suunnitelmissa rentouttava kylpyläloma, virkistävä mökkiviikonloppu tai seikkailu maailmalla? Jäsenenä saat alennusta lukuisista loma- ja virkistyspalveluista.

Loma- ja virkistyspalvelut
 

Työhyvinvointia myös Opettajassa

Työhyvinvointi on isosti esillä OAJ:n eri kanavissa. Aihe näkyy laajasti myös Opettaja-lehdessä. Klikkaa alta lehden työhyvinvointijuttuihin!

opettaja.fi
 

Tietoa alan työoloista

Tutkimustietoa alan työoloista

OAJ tekee kahden vuoden välein työolobarometrin, joka mittaa kattavasti ja luotettavasti opettajien ja opetusalan johtajien työhyvinvointia, työoloja ja turvallisuutta.

Opetusalan työolobarometri

Tukea sisäilmaongelmiin

Sisäilma on yksi suurimmista opettajien työoloihin vaikuttavista tekijöistä. OAJ:n ja Turun yliopiston tekemä sisäilmatutkimus tarjoaa tukea sisäilmaongelmiin.

Tutustu sisäilmatutkimukseen

Tutkimustietoa päiväkodin johtajien työoloista

OAJ:n selvityksen perusteella päiväkodin johtajien työ on muuttunut ja vastuu kasvanut. OAJ:llä on ehdotuksia päiväkodin johtajien työolojen kohentamiseksi.

Tutustu selvitykseen
 

Kehittämistoimet

Sujuvuutta ja tukea kehittämistyöhön

Kunteko tarjoaa opetusalalle erilaisia kehittämistoimia. Tarjolla on muun muassa sparrausta, työpajoja ja valmennuksia. Tutustu ja lähde mukaan!

Tutustu Kuntekon palveluihin