Tuloksia haulle "Yliopistokoulutus"
Tampereen yliopistossa matematiikan lehtorina työskentelevä Mika Mattila viihtyy opettajan tehtävissä, mutta kantaa huolta kollegojen jaksamisesta ja vuosi vuodelta kasvavasta työmäärästä. Työskentelyn tavoissa ja työehdoissa riittäisi hänen mukaansa viilattavaa. Huippuosaajia saadaan työmarkkinoillekin vain, jos yliopistot ovat houkuttelevia työpaikkoja opettajille.
24.02.2022 UutinenSuomalaisessa korkeakoulupolitiikassa vallitsee paradoksi, kirjoittavat OAJ:n ja Tieteentekijöiden erityisasiantuntijat Hanna Tanskanen ja Maija Mattila. Yhtäältä tieteen, tutkimuksen ja koulutuksen tärkeys tunnistetaan ja niihin halutaan panostaa, toisaalta tosi paikan tullen panostukset jäävät puolitiehen ja vastuita ladataan lisää ilman rahallisia lisäpanostuksia.
16.02.2022 BlogiOpetusalan henkilöstön kokemukset työoloista ovat heikentyneet entisestään, kertoo tänään julkaistu OAJ:n tekemä Opetusalan työolobarometri. Työn määrän kasvu ja työn pirstaloituminen sekä läikkyminen vapaa-ajalle aiheuttavat opettajille työkyvyn alenemista ja työstressiä. OAJ nostaa erityisesti työn määrän vähentämisen ja työhyvinvoinnin parantamisen pöydälle kevään sopimusneuvotteluissa.
16.02.2022 UutinenOpetus- ja kulttuuriministeriö tiedotti tällä viikolla yli 2000 aloituspaikan lisäämisestä korkeakouluihin ensi vuonna. OAJ korostaa, että rahoitus opiskelijamäärän lisäyksille on saatava pysyväksi ja riittäväksi ja näin turvattava koulutuksen laatu.
22.12.2021 UutinenKokemus työn merkityksellisyydestä on suuri voimavara, mutta toisinaan kutsumus voi saada työntekijän sietämään työssään sellaista, mitä ei kannattaisi. Tutkijatohtori Frank Martela puhui Yliopistopäivät-webinaarissa työn merkityksellisyydestä. Moni yliopistolainen tunnisti niin merkityksen voiman kuin myös kutsumuksen sudenkuopat. Tämän jutun lopussa on linkki Yliopistopäivien tallenteeseen.
02.12.2021 UutinenLapin yliopisto hakee uutta koulutusvastuuta kasvatustieteen alempaan ja ylempään korkeakoulututkintoon johtavaa koulutusta erityispedagogiikkaan. Yliopisto haluaa aloittaa erityisopettajakoulutuksen ja alan täydennyskoulutuksen. OAJ pitää ehdotusta tervetulleena, koska Suomessa on pula sekä erityisopettajista että erityisluokanopettajista ja varhaiskasvatuksen erityisopettajia tarvitaan kattavasti koko maahan.
01.12.2021 LausuntoOpettajan työ on huippuammatti, jossa saa tehdä merkityksellistä työtä yhteisen tulevaisuutemme puolesta. Opettajuudesta saa olla ylpeä, ja opettajan ammattiin kannattaa ehdottomasti hakeutua.
18.10.2021 BlogiJo reilusti yli puolet opettajista on korona-aikana pohtinut alanvaihtoa, kertoo OAJ:n tänään julkaisema selvitys. Yleisimmät syyt alanvaihdon harkitsemiselle ovat työn kuormittavuus, lisääntynyt työmäärä ja palkkataso. OAJ:n puheenjohtaja vaatii, että poliitikot ja työnantajat heräävät tilanteen vakavuuteen ja ratkaisevat ongelmat, jotka työntävät opettajia pois alalta.
28.09.2021 UutinenMarinin hallituksen ohjelmassa luvattiin vahvistaa ennakoitavan ja pitkäjänteisen perusrahoituksen roolia korkeakoulurahoituksessa. Hallituksen toimintasuunnitelmassa on todettu, että merkittävät koulutuslaajennukset edellyttävät lisärahoitusta. Hallituksen poukkoilevat toimet tieteen rahoituksessa luovat kuitenkin epävarmuutta tutkijoiden työhön ja tulevaisuuteen, kirjoittavat Tiede ja Opetus ry:n puheenjohtaja Olli Luukkainen OAJ:stä ja varapuheenjohtaja Maija S. Peltola Tieteentekijöistä.
13.09.2021 BlogiKorona-aika on vienyt korkeakouluyhteisöiltä ihmisten kohtaamiset ja siten heikentänyt niin henkilökunnan kuin opiskelijoidenkin hyvinvointia. Uuden toimintakulttuurin rakentamisessa onkin kiinnitettävä erityisesti huomiota yhteisöllisyyden vahvistamiseen, kirjoittavat kolmen korkeakoulujärjestön asiantuntijat.
02.09.2021 Blogi