• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Tuloksia haulle "Varhaiskasvatus"

OKM:stä tukea opettajarekisterille – kokosimme yhteen virkamiesten ehdotuksia

Opetus- ja kulttuuriministeriö julkaisi tänään näkemyksensä siitä, millaista koulutuspolitiikkaa tulevan hallituksen kannattaa tehdä. Tukea saa moni OAJ:n ajama uudistus opettajarekisteristä lähtien. Kokosimme yhteen muutamia OKM:n ehdotuksista.

15.02.2023 Uutinen
8 keinoa – näin varhaiskasvatuksen opettajapula voidaan ratkaista

Varhaiskasvatuksen opettajapula on suuri ongelma, jonka ratkaisemiseen ei ole oikoreittejä. Viisailla päätöksillä voidaan kuitenkin varmistaa, että lopulta päästään perille. OAJ:n erityisasiantuntija Auli Setälä kertoo tilanteen taustoista ja listaa kahdeksan ratkaisua.

07.02.2023 Blogi
OAJ:ltä tuki varhaiskasvatuksen ongelmia koskevalle kansalaisaloitteelle

OAJ:n ja 50 000 allekirjoitusta saavuttaneen kansalaisaloitteen tavoitteet ovat yhtenäiset: Varhaiskasvatuksen henkilöstömitoitus on määriteltävä ryhmä- eikä päiväkotitasolla ja kaikille yli kolme vuotta täyttäneille on säädettävä sama henkilöstömitoitus riippumatta siitä, onko lapsi varhaiskasvatuksessa puoli päivää tai koko päivän.

25.01.2023 Uutinen
Varhaiskasvatuksen resurssiongelmat eivät voi tulla enää yllätyksenä kuntapäättäjille

Useat kasvukeskukset ovat painineet varhaiskasvatukseen liittyvien ongelmien kanssa jo pitkään. Lapsimäärän kasvu, varhaiskasvatuksen opettajapula, puutteelliset tilat ja kurjat työolot eivät ole enää yllätyksiä kuntapäättäjille. Selvitysten ja keskustelujenkaan jälkeen resurssitilanteeseen ei ole tullut muutoksia, vaan tilanteen on annettu olla ennallaan tai jopa pahentua. Tämä on saanut myös huolestuneet lasten vanhemmat liikkeelle Helsingissä.

16.01.2023 Uutinen
Suomen ykköspoliitikot pääsevät ihan uudenlaiseen tenttiin – kerro, mitä haluaisit kysyä!

Eduskuntavaalien alla suurten puolueiden puheenjohtajilla on edessään ihan uudenlainen televisiotentti, jossa kysymyksiä esittävät koululaiset. Lisäksi puoluejohtajat pääsevät vastaamaan opettajia askarruttaviin kysymyksiin OAJ:n omissa sisällöissä. Nyt OAJ:n jäsenillä on mahdollisuus osallistua sisältöjen suunnitteluun.

09.12.2022 Uutinen
Sopimuslive kunta-alan varhaiskasvatuksen opetushenkilöstölle ja esihenkilöille

Mitä uudet sopimusmääräykset pitävät sisällään? Tule kuulemaan ja keskusteleman, mikä sopimusmääräyksissä muuttui 1.10.2022.

08.11.2022 Tapahtuma
Puolueilta vahva tuki: Varhaiskasvatuksen opettajankoulutuspaikkoja lisättävä

Varhaiskasvatuksen opettajankoulutuksen aloituspaikkamäärän nostamiselle on vahva tuki kaikilta eduskuntapuolueilta. OAJ teetti Aula Research -yhtiöllä selvityksen, jossa kysyttiin kaikkien puolueiden päättäjiltä, pitääkö varhaiskasvatuksen opettajien saatavuus tulevaisuudessakin varmistaa lisäämällä yliopistojen opettajankoulutuksen aloituspaikkamäärää.

29.10.2022 Tiedote
Varhaiskasvatuksen epäkohtien ilmoitusvelvollisuus ei toimi

Henkilöstön ilmoitukset varhaiskasvatuksen epäkohdista johtavat vain harvoin korjaaviin toimenpiteisiin. Tämä ilmeni OAJ:n selvityksessä, jossa varhaiskasvatuksen opettajilta ja päiväkodinjohtajilta kysyttiin, kuinka lain edellyttämä epäkohtien ilmoitusvelvollisuus toimii.

21.10.2022 Tiedote
Lasten osallistumista laadukkaaseen pedagogiseen varhaiskasvatukseen on edistettävä suunnitelmallisesti

Hallitus on päättänyt ensi vuoden budjettiin liittyen alentaa pysyvästi varhaiskasvatuksen asiakasmaksuja. Varhaiskasvatuksen asiakasmaksuja alennettaisiin nostamalla tulorajoja 33 prosenttia. Kuntien asiakasmaksutuottojen arvioidaan alenevan noin 70 miljoonaa euroa. Tämä kompensoitaisiin kunnille kohdistamalla heille aiempaa suurempi osa yhteisöveron tuotosta.

14.10.2022 Lausunto
OAJ kannattaa valtion korvaavan kunnille tilapäistä suojelua hakevien tai saavien-, kansainvälistä suojelua hakevien- tai ilman oleskeluoikeutta olevien lasten varhaiskasvatuksen järjestämisen kustannuksia

Hallitus esittää kunnille valtionavustuksella korvausta varhaiskasvatuksen järjestämiseen tilapäistä suojelua hakeville tai saaville lapsille, kansainvälistä suojelua hakeville taikka ilman oleskeluoikeutta oleville lapsille, joilla ei ole Suomessa kotikuntaa.

14.10.2022 Lausunto