• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Helsingin kaupungin palkkaohjelma nostaa varhaiskasvatuksen opettajien palkkoja

28.02.2024 - 15.19 Uutinen
Kuvituskuva

Helsingin kaupunki tiedotti tänään nostavansa omalla palkkakehitysohjelmallaan useiden eri ammattiryhmien palkkoja. Varhaiskasvatuksessa palkankorotuksia saavat varhaiskasvatuksen opettajat, varhaiskasvatuksen S2-opettajat, varhaiskasvatuksen sosionomit, varhaiskasvatuksen erityisopettajat ja kiertävät varhaiskasvatuksen erityisopettajat. Noin 3 000 työntekijän palkka nousee 164 euroa.

Palkankorotus maksetaan maalis-huhtikuun palkasta alkaen, mutta se tulee takautuvasti voimaan 1.1. alkaen.

– Tämä on pysyvästi osa tehtäväkohtaista palkkaa. Tämä ei siis ole määräaikainen korotus, vaan Helsingin kaupungin oman palkkakehitysohjelman mukainen pysyvä korotus. Tämä on todella mainio asia, sanoo varhaiskasvatuksessa työskentelevien OAJ:n jäsenten pääluottamusmies Ari-Jukka Luhtavaara.

Helsingin kaupungilla on oma palkkaohjelma, josta on maksettu eri henkilöstöryhmille palkankorotuksia. Tämä palkkaohjelma on täysin Helsingin kaupungin oma, sillä ei ole tekemistä Opetusalan virka- ja työehtosopimuksen kanssa.

– Helsingin oman palkkakehitysohjelman lisäksi touko- ja kesäkuussa on tulossa OVTES:n mukaiset yleiskorotukset sekä palkkaohjelmassa sovitut paikalliset erät. Olen ennen kaikkea iloinen, että Helsingissä on nyt viimeinenkin varhaiskasvatuksen opettajan tehtäväkohtainen palkka yli 3 000 euroa. Tärkeästä työstä pitää maksaa tehtävän vaativuuden mukaista palkkaa, kertoo erityisasiantuntija Kirsi Sutton OAJ:sta.

– Helsingin kaupungin henkilöstöuutisia on viime ajat leimannut palkanmaksusotku, ja on erinomaista, että nyt voidaan puhua myös positiivisista asioista. Varhaiskasvatuksen opettaja on maailman paras ammatti. Sen tärkeydestä puhutaan paljon ja työvoimapulaan vastaaminen konkretisoituu vain niin, että tärkeästä työstä maksetaan kohtuullista palkkaa, Luhtavaara kertoo.

Lisäksi Helsingissä aletaan pilotoida apulaisjohtajamallia, jossa päiväkodin johtajan työparina ja tukena työskentelee apulaisjohtaja. Hallinnollisen taakan jakautuminen useammille hartioille vapauttaa resursseja paremmin ja tekee niin lasten kuin työntekijöiden arjesta ennakoitavampaa ja sujuvampaa.