• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Tuloksia haulle "Sivista, yksityinen opetusala"

”Tuntuu mielivaltaiselta” – kolme valtuutettua kertoo, mitä Sivistan syrjivästä päätöksestä seurasi

Kolme OAJ:n valtuutettua kertoo Sivistan painostustoimien sekavista seurauksista: yksi heistä saa palkkaa kokouksen ajalta, toinen ei ja kolmas joutui jättämään kokouksen kokonaan väliin. OAJ:n puheenjohtajan mielestä Sivista heikentää toimillaan koko yksityisen opetusalan mainetta. OAJ riitauttaa Sivistan päätöksen.

16.05.2024 Uutinen
Yksityisen opetusalan palkkaratkaisu voi olla kohtalonkysymys koko alalle

Yksityisen opetusalan lakoilla puolustetaan alan vetovoimaa. Se on elintärkeää, sillä lähivuosina tarvitaan paljon uusia opettajia täyttämään eläköitymisten aiheuttamaa vajetta. Opettajana toimivat pitää lisäksi sitouttaa työhönsä. Siinä palkkaratkaisulla on suuri rooli, kuten tuore jäsenkyselymme osoittaa. Yli puolet uran alussa olevista opettajista olisi valmis vaihtamaan kunnan leipiin, jos palkkakehitys ei korjaannu, OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos kirjoittaa.

15.05.2024 Blogi
OAJ selvitti: Liki 40 prosenttia opettajista harkitsee vaihtamista kunnan palvelukseen, jos yksityiselle opetusalalle ei tule riittävät palkankorotukset

Yksityistä opetusalaa uhkaa ensi viikolla lakko, jolla vauhditetaan uuden työehtosopimuksen syntymistä. OAJ:n tuoreen jäsenkyselyn mukaan palkkakehitys on jäsenille niin tärkeä asia, että sen puolesta ollaan valmiita lakkoihin. Palkkaratkaisusta riippuu, pysyvätkö jäsenet yksityisten koulujen ja oppilaitosten palveluksessa vai vaihtavatko he esimerkiksi kunnan palvelukseen.

10.05.2024 Tiedote
Sovitteluun tauko – yksityisen opetusalan lakot toteutuvat 

Yksityisen opetusalan työkiistan sovittelu keskeytyy. Tämä tarkoittaa, että nelipäiväisen lakon 13.–16.5. toteutuminen näyttää väistämättömältä. 

07.05.2024 Uutinen
OAJ riitauttaa Sivistan painostustoimien laillisuuden 

OAJ ei hyväksy yksityisiä kouluja ja oppilaitoksia edustavan Sivistysala ry:n päätöstä, jonka mukaan yksityisen opetusalan sopimuksen piiriin kuuluvilla OAJ:n, JHL:n ja Jytyn jäsenillä ei ole enää oikeutta osallistua työajalla ja ansiota menettämättä ammattiliittojen päättävien elinten kokouksiin.

06.05.2024 Tiedote
Yksityisen opetusalan palkkaratkaisulla varmistettava kelpoisten opettajien pysyvyys alalla

Yksityisellä opetusalalla tarvitaan palkkaratkaisu, jolla varmistetaan kelpoisten opettajien pysyvyys yksityisellä opetusalalla. Nyt on yksityisten koulujen ja oppilaitosten työnantajilla näytön paikka, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto vaatii.

29.04.2024 Tiedote
Toinen lakkovaroitus yksityiselle opetusalalle

OAJ, JHL ja Jyty laajentavat lakonuhkaa. Uudet lakot koskevat jo aiemmin ilmoitettujen oppilaitosten lisäksi myös uusia toimijoita. Toteutuessaan lakko järjestettäisiin 13.5.–16.5. Lakot laajenevat musiikin alan oppilaitoksiin.

28.04.2024 Tiedote
Yksityisen opetusalan sovittelu jatkuu vappuaattona

Valtakunnansovittelija Anu Sajavaara jatkaa yksityisen opetusalan työriidan sovittelua. OAJ:n, JHL:n ja Jytyn sekä työnantajia edustavan Sivistysalan neuvottelijat jatkavat yritystä ratkaisun löytämiseksi vappuaattona 30.4. klo 9.

25.04.2024 Uutinen
Tule mukaan seuraamaan lakkotunnelmia 23.–24.4.

Päivitämme yksityisen opetusalan lakon aikana kuvaterveisiä ja kuulumisia tälle sivulle ja somekanaviimme. Tervetuloa mukaan lakkopäivien tunnelmiin! Kannattaa kurkata erityisesti sivun alalaidan medialinkit ja kuvakooste.

23.04.2024 Uutinen
Lakkovaroitus yksityiselle opetusalalle

OAJ, JHL ja Jyty antoivat yhteisen lakkovaroituksen. Lakko koskee useita yksityisiä kouluja ja oppilaitoksia. Toteutuessaan lakko järjestettäisiin 23.–24.4.

08.04.2024 Tiedote