• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Yksityisen opetusalan jumi ja sovittelu jatkuu 

20.05.2024 - 15.51 Uutinen
Kuvituskuva

Valtakunnansovittelija Anu Sajavaara jatkoi yksityisen opetusalan työriidan sovittelua viikon 20 lakkojen jälkeen. Osapuolet tapasivat 20.5. tuloksetta. Seuraava sovittelu on koulujen päättäjäisviikolla 27.5.

Valtakunnansovittelija on ilmoittanut, että hän valmis auttamaan osapuolia ratkaisun hakemisessa juhannusviikolle asti. Sen jälkeisillä keskikesän viikoilla neuvottelut tuskin etenevät. 

Jos yhteistä näkemystä palkkaratkaisusta ei synny, sopimukseton tila jatkuu kesän yli, uuden lukuvuoden kynnykselle. 

– OAJ:n tavoitteet ovat yhä entiset. Tavoittelemme sivistalaiselle opetusalalle alan houkuttelevuutta turvaavaa palkkaratkaisua. Viime viikolla oli yksityisten koulujen ja oppilaitosten nelipäiväinen lakko, joka onnistui hyvin ja sai jäsenistön vankan tuen. Myös OAJ:n kysely osoittaa, että kilpailukykyinen palkkakehitys on jäsenille ehdottoman tärkeä asia, OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos kertoo. 

– Nyt punnitaan, pystyvätkö yksityiset koulut ja oppilaitokset vastakin kilpailemaan korkeasti koulutetuista, sitoutuneista ja kelpoisista opettajista. 

Lindroos myöntää, ettei valtakunnansovittelijalla ole välttämättä hallussaan ratkaisun avaimia. Hän johtaa sovittelua, mutta ratkaisuun pääsemiseksi pitäisi löytyä uusia aineksia työnantajien Sivistysalalta. Ellei uusia liikahduksia tule, sovittelija tuskin antaa uutta sovintoehdotustakaan. OAJ on jo kertaalleen torjunut yhden sovintoehdotuksen.

– Olemme valmiit neuvottelemaan luovistakin ratkaisuista, kunhan henkilöstön palkkakehitys turvataan. Tavoitteenamme on yhä saada sopimus. Toisaalta OAJ on valmis myös järjestöllisiin jatkotoimiin, jos niitä tarvitaan, Lindroos muistuttaa. 

Sivistysalan yksityisen opetusalan työehtosopimuksen piirissä on noin 5 000 OAJ:n jäsentä. Alan työehtosopimuksesta on neuvoteltu jo helmikuusta lähtien. Sopimuskausi päättyi maaliskuun lopussa ja 8.4. OAJ, JHL ja Jyty antoivat ensimmäisen lakkovaroituksen. 

Ammatillisten aikuiskoulutuskeskusten neuvottelut kesken 

Myös Sivistan ammatilliset aikuiskoulutuskeskukset ovat sopimuksettomassa tilassa. Ne ovat kuitenkin olleet lakkojen ulkopuolella. Myös ammatillisten aikuiskoulutuskeskusten aiempi työehtosopimus päättyi 31.3.  

– OAJ:n, JHL:n ja Jytyn neuvottelijat tapasivat 17.5. Sivistan, mutta varsinaista neuvottelutilannetta ei syntynyt.  Seuraavan tapaamisen ajankohtakin jäi auki, OAJ:n neuvottelupäällikkö Pasi Repo kertoo.  

Ammatillisissa aikuiskoulutuskeskuksissa työskentelee noin 440 OAJ:n jäsentä. 

Työehtosopimuksilla jälkivaikutus 

OAJ:n jäsenten ei tarvitse olla huolissaan sopimusratkaisujen venymisestä, sillä palkat ja työehdot määräytyvät 31.3.2024 päättyneiden, aiempien sopimusten mukaisesti, kunnes uudet sopimukset tulevat aikanaan voimaan.  

Tätä kutsutaan työehtosopimusten jälkivaikutukseksi. Esimerkiksi palkanmaksu jatkuu oppilaitoksissa entiseen tapaan.