• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Yksityisen opetusalan sovittelu jatkuu vappuaattona

25.04.2024 - 16.23 Uutinen
Kuvituskuva

Valtakunnansovittelija Anu Sajavaara jatkaa yksityisen opetusalan työriidan sovittelua. OAJ:n, JHL:n ja Jytyn sekä työnantajia edustavan Sivistysalan neuvottelijat jatkavat yritystä ratkaisun löytämiseksi vappuaattona 30.4. klo 9.

OAJ, JHL ja Jyty ilmoittivat kaksipäiväisestä lakosta 8.4. Neuvottelut Sivistan kanssa olivat jumissa eikä neuvottelutulosta ollut näköpiirissä. Kiistaa ryhtyi ratkaisemaan valtakunnansovittelija, joka jätti sovintoehdotuksensa 18.4. OAJ hylkäsi sen 19.4., mikä tarkoitti samalla, että kuuttatoista yksityistä koulua ja oppilaitosta koskeva lakko toteutui 23.–24.4.

– Jatkamme sovittelua ratkaisuhakuisina, kuten olemme toimineet tähänkin asti. Sovittelijan ehdotus ei ollut riittävä palkankorotustasoltaan. Katsotaan nyt, onko Sivistalla tai sovittelijalla esittää uusia ehdotuksia, joista voisi löytyä ratkaisun siemeniä, OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos toteaa. 

– OAJ on johdonmukaisesti edellyttänyt, että sopimusratkaisun on turvattava alan palkkakilpailukykyä, jotta yksityinen opetusala houkuttaa vastakin korkeasti koulutettuja ja kelpoisia opettajia, hän tähdentää.

Sivistan yksityisellä opetusalalla työskentelee noin 5 000 OAJ:n jäsentä. Aiemman työehtosopimuksen voimassaolo päättyi maaliskuun lopussa, mutta sen ehtoja sovelletaan, kunnes uusi sopimus aikanaan tulee voimaan.

Sovittelu ei koske Sivistan ammatillisten aikuiskoulutuskeskusten työehtosopimusta. Sitä koskevat neuvottelut ovat yhä kesken.

Jaa