Kirjautumista vaativissa digipalveluissamme saattaa esiintyä ajoittaisia häiriöitä keskiviikkona 4.12. klo 15 alkaen. Pahoittelemme tästä aiheutuvaa haittaa.

Töissä ammatillisella toisella asteella

OAJ ammatillisen toisen asteen opettajien, oppilaanohjaajien ja esihenkilöiden oma ammattijärjestö

Haluamme, että jokainen jäsenemme onnistuu työssään, voi hyvin sekä tietää oikeutensa ja velvollisuutensa.

OAJ:n jäsenenä kuulut ammatillisen toisen asteen opettajien yhteisöön

OAJ:n Ammatilliset Opettajat -jaosto OAO ja sen yhdistykset kokoavat jäsentensä edunvalvontaan ja järjestöpolitiikkaan liittyviä tavoitteita sekä tekevät esityksiä.

Lue lisää OAO:n sivustolta

OAO:n valtakunnalliset yhdistykset ovat:  

Vaikutamme puolestasi 

Teet arvokasta työtä, ja sen tulee näkyä myös palkassa ja työoloissa. Toimintamme lähtökohtana on opettajien edunvalvonnan lisäksi opetuksen ja tutkimuksen lainsäädännön ja rahoituksen kehittäminen.

Vaikutamme alan arvostukseen sopimusneuvotteluissa ja poliittisella vaikuttamistyöllä paikallisesti, kansallisesti sekä kansainvälisesti ja otamme kantaa koulutuksen uudistamista koskeviin linjauksiin. 

Työmme tavoite on laadukas toisen asteen opetus kaikkialla Suomessa.

Tavoitteet

Oppivelvollisten osalta perusrahoitusmalli säädetään yhteneväksi lukiossa ja ammatillisessa koulutuksessa. Perusrahoituksen osuuden on oltava vähintään 90 prosenttia. Lisäopetuksen, tuen ja erityisen tuen rahoitus on turvattava. Rahoitusmalli pitää selkeyttää kohtelemaan perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkintoja samanarvoisesti. Rahoituksen on oltava ennakoitavaa. Suoritusrahoituksen on huomioitava myös tutkinnon osaa pienempiä kokonaisuuksia.

Oppilaitoksessa annettavan opetuksen ja ohjauksen määrän on oltava riittävä, vähintään 15 tuntia (60 min.) osaamispistettä kohden, ja rahoitus on korvamerkittävä. Opiskelijoiden osaaminen ja jatko-opintoedellytysten toteutuminen on varmistettava. Säädetään opinto-ohjauksen mitoituksesta (1:150). Opettajalla on oltava oikeus laadukkaaseen ja kattavaan perehdytykseen, ammatilliseen täydennyskoulutukseen sekä osaavaan esihenkilöön. 

Tukiopetuksesta ja osa-aikaisesta erityisopetuksesta on säädettävä. Erityisopettajan roolia on vahvistettava, erityisopettajamitoituksesta on säädettävä (1:100) ja ammatillisia erityisopettajia on lisättävä. Ammatillisiin vaativan erityisen tuen oppilaitoksiin on lisättävä opiskelijapaikkoja. Erityisoppilaitosten maantieteellisestä kattavuudesta ja hakeutumisvaihtoehtojen monipuolisuudesta on huolehdittava. 

Lukiokokoulutusta ja ammatillista koulutusta on kehitettävä omina koulutusmuotoinaan. Toisen asteen koulutusta ei tule siirtää hyvinvointialueiden järjestettäväksi. Väestörakenteen muuttuessa lukio- ja ammatillisen koulutuksen saatavuus ja saavutettavuus on säilytettävä. Yhteistyötä toisen asteen ja muiden koulutusasteiden ja -muotojen kesken tulee kehittää kannustavalla rahoituksella ja siten, että siitä hyötyvät kaikki osapuolet.

 

Näin me vaikutamme päättäjiin

Vaikutamme lainsäädännön valmisteluun ja päätöksentekoon siten, että laadukas ammatillinen koulutus olisi totta kaikkialla Suomessa.

Oppaasta tukea työelämän pulmiin

Kattava työelämäoppaamme neuvoo, kun sinulla on kysyttävää palkkauksesta, työajoista, lomista ja muista vapaista.

Löydät oppaasta myös tietoa työhyvinvoinnista, opettajan vastuista ja velvollisuuksista sekä siitä, mitä sinun pitää tehdä sairastuessasi tai ennen eläkkeelle jäämistä.