• logo
  • logo

OAJ med i Plan Internationals Girls Takeover – lärare gör en klimatgärning!

11.09.2019 - 08:52 Nyheter
Illustration

På FN:s internationella dag för flickor ger OAJ-ordföranden över sin plats för en dag till sextonåriga Peppi Tenkanen. Det här är en del av Girls Takeover -aktionen som uppmärksammar flickornas ställning och uppmuntrar till klimatgärningar. Skolan spelar en central roll, säger OAJ.

Plan Internationals Girls Takeover -aktion ordnas den 11 oktober på FN:s internationella dag för flickor. Då tar flickor runt om i världen plats för en dag som ledare inom politik, samhälle och ekonomi. OAJ:s ordförande Olli Luukkainen ger över sin plats till sextonåriga Peppi Tenkanen som är barnstyrelsemedlem i Plan International Finland.

Med aktionen lyfter man fram flickornas potential och motarbetar diskriminering. Samtidigt uppmärksammas att klimatförändringarna försämrar särskilt flickornas situation i utvecklingsländerna. I Takeover-aktionen har man valt med sådana företag och organisationer vars verksamhet har speciellt stor betydelse vad gäller motarbetandet av klimatförändringarna. Du kan följa med aktionsdagen till exempel i OAJ:s Instagram.

– OAJ deltar i Girls Takeover eftersom vårt solidaritetsarbete också har som mål att förbättra flickornas ställning. I årets aktion uppmärksammas även klimatmål. Skolan spelar en central roll i båda, säger OAJ:s organisationschef Jenni Arnkil.

­Klimatförändringarna försämrar flickornas näring, tillgång till rent vatten och hygien, skolgången drabbas, barnäktenskapen och utnyttjandet ökar.

Skolorna – slå ett slag för miljön

OAJ och Plan International utmanar alla lärare och elever i Finland att göra en klimatgärning. Det kan till exempel vara en dag utan matsvinn eller att skriva en tidningsinsändare – huvudsaken är att gärningen påverkar. Bästa gärningen belönas. En skola, elevkårsstyrelse eller dagisgrupp kan till exempel anta utmaningen förutsatt att minst en lärare deltar.

Läs mera om utmaningen på https://plan.fi/koulujen-ilmastoteko.

Anmälning senast den 25 oktober.

Text: Eeva Myyrä
Bild: Plan International Finland