Avtalsförhandlingarna fortsätter den här veckan

26.05.2020 - 10:12 Nyheter
Illustration

Kommunsektorns förhandlingar fortsätter idag tisdag mellan huvudförhandlingsgruppen. I går diskuterade OAJ och KT undervisningssektorns UKTA-avtal. En knäckfråga i förhandlingarna är OAJ:s krav att en del avtalsbestämmelser för yrkeslärarna måste förbättras.

Efter närmare en veckas paus samlas huvudförhandlingsgruppen till förhandlingar idag. Avtalslöst tillstånd har fortgått i närmare två månader och OAJ väntar en uppgörelse före månadsskiftet.  Målet är bland annat att få löneförhöjningar som följer den allmänna linjen.

– Vad gäller UKTA-avtalet för undervisningssektorn håller vi strikt fast vid våra huvudmål, det vill säga att överföra lärarna inom småbarnspedagogik till samma avtal som andra lärare, slopa arbetstidsförlängningen och förbättra välbefinnandet på jobbet, säger OAJ:s förhandlingsdirektör Petri Lindroos.

Förhandlingar om AVAINTA-avtalen ännu på hälft

Man nådde en överenskommelse den 15 maj om ramarna för AVAINTA Arbetsgivarnas avtalsområden, men nu är det paus i avtalsförhandlingarna. Man inväntar eventuellt först en uppgörelse inom kommunsektorn.

Förhandlingarna om kollektivavtalet för privata socialservicebranschen

Avtalsförhandlingarna för den privata socialservicebranschen fortsätter. OAJ förhandlar med Välmåendebranschen HALI om ett anslutningsprotokoll som bland annat definierar arbetstiden för lärare inom småbarnspedagogik i en del privata daghem.

Förhandlingar den här veckan om statens avtal

OAJ inledde förhandlingar med Statens arbetsmarknadsverk om att slopa arbetstidsförlängningen för undervisningspersonalen. Målet är att komma överens i frågan senast på fredag ​den ​29 maj.

 

OAJ förhandlar

  • Funderar du på någon avtalsfråga? I Arbetslivsguiden finns information om avtalsinnehåll. Du kan också diskutera med förtroendemannen på din arbetsplats.
  • OAJ förhandlar för medlemmarnas del och målet är att nå bästa möjliga avtal. 
  • Läs mera förhandlingssidan!
  • Det finns nio tjänste- och arbetskollektivavtal som gäller för OAJ-medlemmarna. Du hittar alla avtal här.
  • Hej medlem, se till att dina medlemsuppgifter alltid är korrekta ! 
  • Följ med förhandlingarna också i sociala medier och delta i diskussionen med taggarna #oajförhandlar #oajneuvottelee.

Överväger du medlemskap? Läs mera om medlemsförmånerna här. Välkommen med!