OAJ har gett ett andra strejkvarsel för privata socialservicebranschen och nytt förbud mot övertidsarbete och skiftbyte

16.05.2023 - 19:43 Nyheter
Illustration

En strejk hotar bryta ut den 31.5–2.6 i daghem inom privata socialservicebranschen ifall en lösning inte nås före det. Strejken skulle omfatta lärare och speciallärare inom småbarnspedagogik och daghemsföreståndare i privata daghem i Nyland och Egentliga Finland.

OAJ har idag den 16 maj gett ett andra strejkvarsel för privata socialservicebranschen. Strejken gäller lärare och speciallärare inom småbarnspedagogik och daghemsföreståndare i privata daghem i Nyland och Egentliga Finland. Arbetsnedläggelsen gäller arbetsskift som börjar mellan onsdag 31.5.2023 kl. 00.01 och fredag 2.6.2023 kl. 23.59.

Arbetsnedläggelsen gäller verksamhetsställen inom småbarnspedagogik i Nyland och Egentliga Finland som hör till följande koncerner/företag:

  • Norlandia
  • Verkanappulat
  • Pilkepäiväkodit
  • Touhula
  • Sateenkaari Koto

Strejken gäller avtalsområdet för den privata socialservicebranschen, det vill säga både undervisningspersonalens och föreståndarnas arbeten i nämnda daghem.

Det första strejkvarslet som gavs gäller en strejk som hotar bryta ut den 23–24 maj. Se listan.

Nytt förbud mot övertidsarbete och skiftbyte

OAJ har också gett ett nytt övertidsarbets- och skiftbytesförbud som börjar 17.5 kl. 00.01 och slutar 30.5 kl. 13 Det tidigare övertidsarbets- och skiftbytesförbudet upphörde 16.5 kl. 13.

Förhandlingarna med Välmåendebranschen HALI om den privata socialservicebranschens avtal slutade resultatlösa 28.4. Avtalet gick ut 30.4 och den första maj började ett avtalslöst läge.

OAJ:s strejkbidrag är 180 euro per strejkdag. Bidrag betalas för alla veckodagar under arbetskonflikten som den strejkande går miste om lön. Strejkbidraget betalas också till SOOL- och OSJ-medlemmar som deltar i strejken.

Dela