OAJ förkastade medlingsbudet för privata undervisningssektorn: Målet är att få ett avtal som tryggar läraryrkets dragningskraft och uppskattning

19.04.2024 - 17:12 Nyheter
Illustration

OAJ:s styrelse har förkastat riksförlikningsman Anu Sajavaaras medlingsbud för den privata undervisningssektorn. Medlingsbudet kunde inte godkännas beträffande löneförhöjningsnivån och bestämningen av löneförhöjningarna det andra avtalsåret.  

Nu verkar det troligt att strejken i sexton privata skolor och läroanstalter börjar tisdagen den 23 april. Den två dagar långa strejken omfattar cirka 1 300 lärare och chefer. Även JHL:s och Jytys medlemmar deltar i strejken, säger OAJ:s förhandlingsdirektör Petri Lindroos.  
 
– OAJ söker en rättvis löneuppgörelse som säkerställer läraryrkets dragningskraft och uppskattning inom den privata undervisningssektorn. Vi förbinder oss inte till exportmodellen och godkänner inte heller att arbetsgivaren skulle välja vilka exportbranschavtal som skulle vara riktgivande för andra årets löneförhöjningar. Och särskilt då vi inte får information om vilken den verkliga kostnadseffekten blir, påpekar Lindroos.  
 
Lindroos anser att det är problematiskt att riksförlikningsmannen sammankopplar medlingsbudet för den privata undervisningssektorn med löneförhöjningar och kostnadsnivån inom exportbranscherna. 

OAJ eftersträvar en självständig lönelösning för den privata undervisningssektorn. Den måste säkerställa en konkurrenskraftig löneutveckling som främjar tillgången till lärare och stabilitet inom branschen.  

Kollektivavtalen för den privata undervisningssektorn gick ut den 31 mars, men ännu efter det fortsatte intensiva förhandlingar med arbetsgivarförbundet. Eftersom en lösning inte kunde nås varslade OAJ, JHL och Jyty om strejk. 

Strejken den 23 - 24.4.2024 omfattar följande privata skolor och läroanstalter:   

Helsingin suomalainen yhteiskoulu, Herttoniemen Yhteiskoulu ja reaalilukio, Hyria Koulutus Oy, International School of Helsinki, Kalevan lukio (Tammerfors), Tyska skolan i Helsingfors, Kulosaaren Yhteiskoulu, Lahden yhteiskoulun säätiö, Lauttasaaren Yhteiskoulu, Oulunkylän Yhteiskoulu, Pohjois-Haagan Yhteiskoulu, Suomen Diakoniaopisto – Sdo Oy, Svenska samskolan i Tammerfors, Tampereen yhteiskoulun lukio, Töölön Yhteiskoulu, Viipurin reaalikoulu - Maunulan Yhteiskoulu ja Helsingin Matematiikkalukio.  

Utanför strejken är de nödvändiga arbetsuppgifter som behövs för att genomföra IB- och DIA slutproven, rektorerna, de OAJ-medlemmar som är organiserade via Opsia eller KEA, Suomen Diakoniaopisto (campus i Uleåborg). 

Dela