• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Tuloksia haulle "Työolot"

TOIMI.

Epäasiallista kohtelua tai väkivaltaa ei saa hyväksyä työpaikalla. Niiden kitkeminen on yhteinen asia. Väkivallan, sen uhan tai epäasiallisen kohtelun puheeksi ottaminen ei ole helppoa, mutta tilanne pitää saattaa työnantajan tietoon mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Kun asia on tiedossa, työnantajalla on lain mukainen velvollisuus ryhtyä toimiin tilanteen korjaamiseksi.

30.11.2022 Sisältösivu
TUNNISTA.

Epäasiallinen kohtelu on  hyvän tavan vastaista käyttäytymistä toista kohtaan. Käytöstä, joka vaarantaa muiden hyvinvoinnin. Arjessa häirintää tai muuta epäasiallista kohtelua kutsutaan usein työpaikkakiusaamiseksi. Se voi olla esimerkiksi mitätöimistä, uhkailua, yhteisten sääntöjen noudattamatta jättämistä tai työnteon jatkuvaa arvostelua. Epäasiallista kohtelua ei ole aina helppo tunnistaa, sillä koemme asiat eri tavoin. Epäselvätkin tapaukset tulee kuitenkin käsitellä, vaikeneminen ei ole ratkaisu.

30.11.2022 Sisältösivu
Pedagogiseksi johtajaksi palkattu palkanlaskija

Luin virkahakuilmoituksia. Katseeni osui hakuilmoitukseen, jossa haettiin kouluun pedagogista johtajaa, rehtoria. Kelpoisuusvaatimusten lisäksi hakijalta toivottiin hyviä työyhteisön johtamistaitoja ja innostumista juuri tämän koulun painotuksiin ja erityispiirteisiin, opetussuunnitelman ja oppimisen tukemisen osaamista. Juuri tällaista rehtorin paikkaa minäkin aikoinaan hain ja sain.

24.11.2022 Blogi
Eettinen työkuormitus – ristiriita ihanteiden ja mahdollisuuksien välillä

Eettinen työkuormitus on yksi työkuormituksen muoto. OAJ:n erityisasiantuntija Sara Simberg vinkkaa blogissaan keinoista, joilla eettistä työkuormitusta voidaan ennaltaehkäistä ja vähentää.

14.10.2022 Blogi
OAJ:n keinot varhaiskasvatuksen opettajapulan ratkaisemiseksi

Varhaiskasvatuksen opettajapula on ratkaistavissa. Näin ongelmat ratkaistaisiin OAJ:n mukaan.

27.09.2022 Näkemys
Palautumisvelka on hoidettava

Kaikenlainen ponnistelu, työnteko mukaan lukien, kuormittaa. Kuormituksesta palautuminen on välttämätöntä terveyden ja työkyvyn kannalta ja sen on oltava päivittäistä, muistuttaa OAJ:n erityisasiantuntija Sara Simberg blogikirjoituksessaan.

06.09.2022 Blogi
Työsuojelun yhteistoiminta ja riskien arvioinnin päivitys on edelleen tärkeää

Koulujen alettua myös erilaiset tartuntataudit ovat levinneet. OAJ muistuttaa, että korona edellyttää edelleen muun muassa riskien arviointia päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa.

23.08.2022 Uutinen
Työniloa ja työrauhaa!

Lukuvuosi alkaa positiivisissa, toisaalta epävarmoissa tunnelmissa. Moni opettaja ja opetusalan ammattilainen jäi kesälomalle kuormittuneena rankan lukuvuoden jälkeen. Toivonkin, että kaikki opettajat ja esihenkilöt sekä myös oppilaat ja opiskelijat ovat voineet levätä ja palautua loman aikana.

09.08.2022 Blogi
Vanhempainvapaa

Vanhempainvapaalle voi jäädä kumpi tahansa vanhemmista.

21.06.2022 Sisältösivu
Raskausvapaa

Raskausvapaa on ennen lapsen syntymää alkava vapaa.

21.06.2022 Sisältösivu