• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Ajankohtaista

Toinen lakkovaroitus yksityiselle opetusalalle

OAJ, JHL ja Jyty laajentavat lakonuhkaa. Uudet lakot koskevat jo aiemmin ilmoitettujen oppilaitosten lisäksi myös uusia toimijoita. Toteutuessaan lakko järjestettäisiin 13.5.–16.5. Lakot laajenevat musiikin alan oppilaitoksiin.

28.04.2024 Tiedote
Ammatillisen koulutuksen kurjistamisen tulee loppua

Hallitus päätti leikata ammatillisesta koulutuksesta 100 miljoonaa euroa. Koulutuksen erityissuojelus siis petti ammatillisen toisen asteen koulutuksen osalta. Päättäjien tulisi ymmärtää ammatillisen osaamisen arvo ja luoda myönteinen visio aikuiskoulutuksen tulevaisuudesta. Se edellyttää myös riittäviä resursseja.

25.04.2024 Näkemys
Yksityisen opetusalan sovittelu jatkuu vappuaattona

Valtakunnansovittelija Anu Sajavaara jatkaa yksityisen opetusalan työriidan sovittelua. OAJ:n, JHL:n ja Jytyn sekä työnantajia edustavan Sivistysalan neuvottelijat jatkavat yritystä ratkaisun löytämiseksi vappuaattona 30.4. klo 9.

25.04.2024 Uutinen
Lausunto varhaiskasvatuksen suhdelukutarkastuksen muuttamisesta päiväkotikohtaisesta ryhmäkohtaiseksi

OAJ oli sivistysvaliokunnan kuultavana 23.4.2024 koskien kansalaisaloitetta, jossa esitetään varhaiskasvatuksen suhdelukutarkastelun muuttamista päiväkoti­kohtaisesta ryhmäkohtaiseen.

25.04.2024 Lausunto
OAJ:n lausunto tutkintokohtaisista terveydentilavaatimuksista ammatillisessa koulutuksessa

Opetushallitus on täsmentämässä ja muuttamassa määräystä tutkintokohtaisista terveydentilavaatimuksista ammatillisessa koulutuksessa. Nämä määräykset liittyvät tutkintoihin, joihin sovelletaan SORA-säädöksiä.

25.04.2024 Lausunto
Kansainvälisessä opetusalan huippukokouksessa keskusteltiin alan tulevaisuudesta

Vuosittain pidettävä kansainvälinen opetusalan huippukokous keräsi jälleen yhteen eri maiden opetusministereitä ja alan ammattiliittojen edustajia. Kokouksen teemoina olivat opetuksen ja oppimisen tulevaisuus, teknologia ja elinikäinen oppiminen.

25.04.2024 Uutinen
Kunnallisen opetusalan palkankorotukset ovat yksityistä paremmat

Julkisuudessa on liikkunut väitteitä siitä, että yksityisellä opetusalalla olisi ollut paremmat palkankorotukset kuin kunnallisella puolella. – Todellisuudessa vuosina 2022–2024 kunnan opetusalan korotukset ovat noin 2,7 prosenttiyksikköä korkeammat kuin samaa työtä tekevillä yksityisen opetusalan opettajilla nyt hylätyn sovintoesityksen korotukset huomioiden, sanoo OAJ:n ekonomisti Mika Väisänen.

24.04.2024 Uutinen
Tule mukaan seuraamaan lakkotunnelmia 23.–24.4.

Päivitämme yksityisen opetusalan lakon aikana kuvaterveisiä ja kuulumisia tälle sivulle ja somekanaviimme. Tervetuloa mukaan lakkopäivien tunnelmiin! Kannattaa kurkata erityisesti sivun alalaidan medialinkit ja kuvakooste.

23.04.2024 Uutinen
OAJ hakee henkilöstöasiantuntijaa

Haemme henkilöstöasiantuntijaa 1.8. alkavaan työsuhteeseen. Tehtävä on toistaiseksi voimassa oleva. Haku alkaa 23.4.2024 ja päättyy 12.5.2024.

23.04.2024 Uutinen
Opettajan ja rehtorin lukuvuosiopas - peruskoulu ja lukio (OVTES ja valtio)

Tähän tietopakettiin on koottu lukuvuodelle 2024–2025 keskeisiä sopimusmääräyksiä palkkauksen perusteista, työajoista ja muista palvelussuhteen ehdoista kunnallisessa perusopetuksessa ja lukiossa työskentelevien opettajien ja rehtoreiden tueksi. Lisäksi valtion oppilaitoksille on oma osionsa tämän tietopaketin lopussa.

22.04.2024 Julkaisu
OAJ hylkäsi yksityisen opetusalan sovintoehdotuksen: Tavoitteena opettajien työn houkuttelevuuden ja arvostuksen turvaava työehtosopimus 

OAJ:n hallitus hylkäsi valtakunnansovittelija Anu Sajavaaran yksityisen opetusalan työriitaan antaman sovintoehdotuksen. Sovintoehdotus ei ollut hyväksyttävissä palkankorotusten tason eikä toisen vuoden palkankorotuksen määräytymisen osalta.

19.04.2024 Uutinen
Yksityiselle opetusalalle annettiin sovintoehdotus 

Valtakunnansovittelija Anu Sajavaara on jättänyt yksityiselle opetusalalle sovintoehdotuksen. Sopijaosapuolet antavat vastauksensa perjantaina 19.4. klo 17.  

18.04.2024 Uutinen
Sadan miljoonan euron koulutusleikkaus ammatillisesta voi johtaa yli tuhannen opettajan vähennykseen

Hallituspuolueet ovat ennen vaaleja ja vaalien jälkeen lukuisia kertoja luvanneet, että koulutus on erityissuojeluksessa. Vaikka kehysriihessä kasvatus, koulutus ja tutkimus pääsääntöisesti välttyivät leikkauksilta, päätti hallitus leikata sata miljoonaa euroa ammatillisesta koulutuksesta. Se on käsittämätön ja lyhytnäköinen ratkaisu.

17.04.2024 Blogi
OAJ kannattaa S2/R2 ylioppilastutkintokokeen jakamista kaksipäiväiseksi

Ylioppilastutkintolautakunta (YTL) esittää S2/R2 ylioppilastutkinnon kokeen muuttamista kaksipäiväiseksi. Kokeiden suoritusten ­määrät ovat viidessä vuodessa kasvaneet merkittävästi. Vuonna 2023 kokeita suori­tettiin yhteensä 2057.

17.04.2024 Lausunto
OAJ on huojentunut koulutuspäätöksistä, mutta tyrmistynyt ammatillisen koulutuksen leikkauksista

Petteri Orpon hallitus piti kiinni hallitusohjelman koulutusta, osaamista ja tutkimusta koskevista tavoitteista, mutta päätti kuitenkin leikata sadalla miljoonalla eurolla ammatillisen koulutuksen rahoitusta. OAJ kantaa samaan aikaan huolta kuntien taloustilanteesta, sillä niiden rooli kasvatuksen ja koulutuksen järjestäjänä on keskeinen.

16.04.2024 Uutinen